Årets mest minneverdige måltider

Mens julefreden har senket seg og mange har spist pinnekjøtt, ribbe, torsk og lignende julemat i tråd med tradisjonene, har jeg gjort et dypdykk i årets oppskrifter her på Matogvinnett. Det har vært mange gode måltider gjennom året og mange som minnes med stor glede. Det var ikke lett å kun plukke…

Les mer


Iskake med multer

Jeg fikk servert denne friske og mektige iskaken til Jul hos min søster, Janne, for et par å siden. Kaken ga mersmak og har blitt laget flere ganger i mitt eget kjøkken. Etter etter en tur i Marka på sensommeren i år, fant min kone og jeg masse modne multer som ble frosset ned og tatt frem igjen i…

Les mer


Earl Grey sjokoladedessert

Eh, Earl Grey!? Jadda. Vaniljeekstrakt og Earl Grey te i sjokoladen. Uvant kombinasjon kanskje, og kan kanskje høres ut som noe en ikke har lyst å lage, men da går du glipp av noe som faktisk smaker supergodt! til 4 porsjoner 250 g Valrhona Guanaja 1,5 dl Earl Grey te 1 ss pistasjenøtter 2 ss…

Les mer


Knasende god kylling med tikka masala

Komponert i en fei med tilgjengelig råvarer. Det høres lett og greit ut, men det ligger jo ørlite mer planlegging bak. 2 økologiske kyllinglår fra Holte Gård ble plukket opp på Meny for noen dager siden (gode råvarer tiltaler alltid), resten er laget av ting som mer eller mindre alltid finnes på…

Les mer


Karamelliserte epler i pannekake

Jeg fikk denne variasjonen servert til dessert i Portugal nylig, og den var bare så god at jeg bare måtte gjenskape den hjemme på eget kjøkken. Den ble servert med vaniljeis i Portugal, som jeg også laget ved første forsøk, men andre gang prøvde jeg meg med mangosorbet. Jeg skulle holdt meg til…

Les mer


Stuet kalvekjøtt med tagliatelle

Dette begynte som et toretters måltid med mye grisling på kjøkkenet. Den andre retten skulle bli rekesuppe. Innkokt på rekeskall, reker, vin etc. Det duftet godt og smakte bra underveis, men når den var ferdig var den beisk og uspiselig! Da ble heldigvis denne kalvekjøttretten redningen, med gode…

Les mer


Sjømatrisotto

Ideen til dagens rett kom fra en oppskrift på hjemmesiden til Schug, jeg har kun lagt til en egen versjon av tilberedningen av rekene. Resultatet ble en lett tung og saftig, litt spizy rett som kan fungere like godt som forrett som hovedrett. Når du først har begynt å spise blir det vanskelig å…

Les mer


121 b.C. Time flows Bianco 2012

Oransjevin har vært vanskelig for meg å like, bare ved et par anledninger har de falt i smak. Den første var Terra Harmoge 2012 fra Walter Batte, den andre er denne, 100% Vespaioloen, fra Soarda. Vinhuset Vignaioli Contrà Soarda eies og drives av ekteparet Gloria og Mirco Gottardi. Slekten hadde…

Les mer


No soup for you!

Vi var 5 til middag og selv om det ble gjort gode innhogg i gryteretten, ble det nok restemat til 2 personer. Nam, nam og atter nam! Jeg sender en takk til Al Yeganeh som er opphavet til oppskriften til denne digge kyllingsuppen. Al startet The Soup Kitchen International som var inspirasjonen til…

Les mer


Sakte Ørret

Sakte og sakte fru Blom, er ikke sikker på om 30 minutter i ovnen kvalifiserer til sakte stekt, men det klinger i det minste bra og så smakte fisken bedre enn noensinne også! Fordelen med å lage "sakte fisk" er at det er lettere å lage den perfekt stekte fisken, og så blir den så utrolig fint og…

Les mer


Laksetartar med mango og avokadosalsa

Øyvind Hjelle har skrevet en bra kokebok, "Gourmet for nybegynnere", som jeg har hentet endel oppskrifter fra tidligere. Denne laksetartaren kan fint bli en hoved eller forrett som jeg kommer til å lage ofte fremover. til 4 personer 300 g laksefilet 2 ss gressløk 1/2 ts salt 2 ss olivenolje Skyll…

Les mer


Sitronbakt Piggvar

Jeg har laget Piggvar før, det har vært godt, men denne gangen smakte flyndren helt perfekt. Den var fast og fin i kjøttet, selv med tilbehøret kom den gode fiskesmaken frem. Morsomt også med godt selskap som gjorde det mulig å smake flere viner til maten. til 4 personer 2,4 kg hel piggvar tomater…

Les mer