Klissete karamell og earl grey kake

Jeg finner stadig vekk gode oppskrifter på Food&Wine, denne saftige og mektige kaken var morsomt å lage og digg å spise. Med en strålende dessertvin fra Cicilia til kommer dette til å bli en vinner på dessertbordet i julen. Nam!

–  –  –

serverer 9 personer

daddelblanding
2,5 dl kokende vann
2 earl grey teposer
2 kopper dadler
1 ts natron

Forvarm ovnen til 180º C. Finhakk dadlene og legg i en middels bolle sammen med teposene og natronen. Ha i kokende vann og la stå i 15 minutter.Ta ut teposene og rør i blandingen med en gaffel for å jevne ut blandingen.

deig
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts sjøsalt
1 dl smør
3 store egg
1,5 dl rørsukker
1 kopp usaltet smør

Rør sammen mel, bakepulver og saltet i en middels bolle og sett til side.

Smelt smøret og bland det godt inn sammen med rørsukkeret. Bruk gjerne en visp på medium hastighet. Rør inn 1 egg om gangen og ha gradvis melblandingen i til alt er rørt inn. Så rører du forsiktig inn daddelblandingen, også litt om gangen. Smør en ildfast form lett med smør og hell røren i og stek i omlag 30 minutter. Sjekk med en fyrstikk om den er ferdig.

karamellsaus
175g brunt rørsukker
175g smør
3 dl fløte
1 ss sirup

Smelt sukkeret i en panne, rør inn sirupen og til slutt fløten. Rør konstant frem til en jevn blanding.

Ta kaken ut av ovnen og stikk mange hull i den med en chop stick, helt igjennom kaken. Hell karamellsausen jevnt over kaken og la det stå til sausen er absorbert, omtrent 30 minutter. Skjær til slutt den varme kaken i passe store firkanter og server på fat med sjokoladesaus (smeltet 175g kokesjokolade over vannbad, rørt inn med 2 dl fløte) og vaniljeis over.

Bukkuram Sole d’Agosto Passito di Pantelleria 2017
Marco de Bartoli var en smart mann som startet i 1984 kjøpte en vingård på øya Pantelleria vest for Cicilia og begynte å blant annet å lage denne  supergode, økologiske, søtsaken av en vin. Med sine smaker av nøtter, tropiske frukte, mango, med en rik sødme  pent balansert mot en god syrestruktur og en relativt høy alkohol (14%). Smaker som passer godt til denne mektige kaken.

 

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: