Villsvinstek med hasselbackpoteter

til 6 personer

1,2 kg villsvin

NB! På grunn av faren for trikiner må kjøttet fryses (-20° i 2 uker) og/eller gjennomstekes ved at det får en kjernetemperatur på mer enn 68°.

Krydre steken med ferskvernet pepper og sett den i stekeovnen på 80° i 10 timer til steken har en kjernetemperatur på 70°.

kraft
2 dl sukker
1 dl bringebæreddik
2 dl rødvin
0,5 l sjalottløkfond
1 fennikkel
1 løk
1/2 stangselleri
sø fra steken
smør

Smelt sukkeret i en stekepanne, ha i eddik og rødvin sammen med finhakket løk, stangselleri og fennikkel. La det koke inn til halvparten. Sil kraften og la den stå på lav varme. Når steken tas ut av ovnen kan du bruke søet fra kjøttet til å jevne i kraften. Rør inn litt smør i sausen før servering.

hasselbackpoteter
8-10 poteter
½ ts salt
1 ts pepper
½ dl revet ost
2 ss smør
2 ss strøkavring
½ ts paprikapulver

Kok potetene halvferdig. La de dampe av seg og skjær dem flate i bunnen (så de står støtt). Skjær tynne skiver inn i poteten, men ikke helt igjennom – de skal henge sammen i bunnen. Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle de i smør, strø krydder og tørket kavring over og legg revet ost på toppen. Stekes på 225° C i ca. 45 minutter til potetene har fått en gyllen overflate. Ta de gjerne ut et par ganger underveis og hell det smeltede smøret over potetene.

Jeg hadde også fritert pastinakk, rå rødkål og stekte aromasopp til retten.

 

Drikkeforslag:  Bersano Nirvasco Barolo 2007
Dette er en enkel og grei Barolo som går meget godt til denne retten. Fås kjøpt på taxfree butikken på Gardermoen.
Den har godt av å luftes 1 time.