Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Claudia’s Quevedo 2018

Portugal og spesielt Douro-dalen er mest kjent for sine portviner, men her får du en spesielt god hvitvin fra området også. -  -  - Quevedo begynte å lage portvin allerede i 1889 i Valongo dos Azeites, men på den tiden og helt frem til 1986 var det forbudt for produsenter basert i Douro til å…

Les mer


Coursodon Saint-Joseph Silice 2018

I løpet av de to siste årene har jeg blitt mer oppmerksom på Coursodon sine viner, og nylig hadde jeg en smaking med et knippe viner fra nord Rhone hvor dagens vin havnet blant de to beste, selv om det var den billigste av de 6 vinene som ble smakt! Her får du mye vin for pengene med andre ord!…

Les mer


Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019

Vi skal til Hellas og til en rimelig (195.-) men også en svært god vin for pengene. Etter å ha smakt den blindt tok jeg tok den først for å være fra Pinot eller Nebbiolo-land og ble overrasket da det viste seg å være Xinomavro druen og en vin fra Hellas. I ettertid ser jeg at flere har tenkt i…

Les mer


Bruno Murciano Cambio de Tercio 2019

Denne herlige og rimelige hverdagsvinen laget på den sjeldne druen Bobal fra Murciano i Spania er en ny favoritt. En farlig innbydende vin som gjør det vanskelig å ikke like, for ikke å si stoppe å drikke. -  -  - Bruno Murciano fullførte I 2001 sommelier utdannelsen og reiste til Frankrike og…

Les mer


Closel Savennières Les Caillardières 2018

Chenin Blanc, jeg elsker variasjonene av denne druen fra de forskjellige vinmakerne og fra de forskjellige landene, alle med sine egne særpreg. Appelasjonen Savennières i Frankrike er relativ liten med sine totalt 130 hektar vinmarker fordelt på 36 vinmakere. Du finner den 15 kilometer sørvest for…

Les mer


TSW Reserve Syrah 2018

Ikke siden Beeslaar har jeg blitt så begeistret for en vin med litt ekstra tyngde i frukten som denne Syrahen fra sør-Afrika. Det er intet mindre enn en superdeilig vin som blir jeg kommer til å glede meg over gjennom denne og flere høstsesonger fremover. - - - Trizanne Barnard begynte å lage vin…

Les mer


Van Loggerenberg Kameraderie 2019

Jeg digger gode viner som er laget på Chenin Blanc, de kan være så florlett aromatisk, kremet og lekende. "Kameraderie" er en svært god, nei, en topp Chenin Blanc i en meget god årgang. NB! Det er kun noen få flasker igjen på Vinmonopolet i Theresesgate i Oslo! -  -  - Lukas van Loggerenberg er en…

Les mer


Tenuta San Guido Guidalberto 2018

Tenuta San Guido er viden kjent for å lage supertoscaneren Sassica, en fantastisk vin laget på Cabernet Sauvignon og en liten del Cabernet Franc. Sassicaia koster en del og fås kun på spesialbestilling men heldigvis er Guidalberto lettere tilgjengelig. Den har jeg smakt mange av over flere år og…

Les mer


Occhipinti Il Frappato 2017

Jeg har fulgt Arianna Ochhipinti sine naturviner i 10 år og smakt alle som er tilgjengelige på Vinmonopolet. Gleden ved å smake hennes viner slår aldri feil, de er så elegante og full av sjel at det er vanskelig å ikke like de. -  -  - Arianna Occhipinti holder til i utkanten av byen Vittoria,…

Les mer


Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2018

Riesling fra Piemonte? Joda, og det er en knallvin også. Jeg husker spesielt 2013 årgangen som jeg smakte over flere år og sist gang i 2019, da var den rik og fruktig med en nydelig balanse som man sjeldent opplever. Når den nå i 2018 årgangen er tilbake er det en slankere årgang med mer syre men…

Les mer


Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017

S.A Prüms er en velkjent gård som har laget vin i Moseldalen i omlag 200 år. Gården ble grunnlagt av Sebastian Alois Prüm men det var først da Raimund Prüm tok over i 1971 at vingården utviklet seg til å bli en av de mest fremgangsrike vinhusene i Mosel. Siden 2017 er det hans datter, Saskia,…

Les mer


Pennon Hills Chardonnay 2017

Jeg kom tilfeldig over denne fine Chardonnayen og likte den umiddelbart. Kjølt ned til 9º C er den meget god til å nippe til nå i sommervarmen, men passer enda bedre til mat. Den finnes fremdeles på en rekke Vinmonopol, men det er ikke for mange av de så vær rask før de blir borte. -  -  -…

Les mer