Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Kruger-Rumpf Im Pitterberg Riesling GG 2016

Det er en glede å drikke denne vinen. Jeg har fulgt den gjennom 6 årganger og kan trygt si at den når nye høyder med denne 2016 årgangen! - - - Weingut Kruger-Rumpf sin historie begynte så langt tilbake som i 1708. Som de fleste andre vingårdene på den tiden solgte de vinene sine i bulk...

Les mer


Tipp topp fiskesuppe

Tipp topp fiskesuppe? JA, takk! Denne hjemmelagde fiskesuppen er mektig god og en glede å kose seg med inn i høstmørket. Spesielt med den gode følgesvennen fra Van Volxem! -  -  - til 6 personer 100 g smørflyndre 100 g breiflabb 100 g laks 100 g blåskjell 6 dl fiskekraft 6 dl hvitvin 5 dl...

Les mer


Domaine de la Croix Senaillet Saint-Vèran En Pommards 2016

Jeg har smakt tidligere årganger av denne og de har vært jevnt gode, men 2016 årgangen synes jeg så langt er den beste. Et relativt langt navn på vinen til tross, dette er en god kosevin som er pent priset. -  -  - Domain de La Croix ble grunnlagt i 1882 og ligger i sør Burgund, ved den...

Les mer


Cold Hand Malus Danica Iseple 2014

Jeg ble oppriktig begeistret da jeg kom over denne friskusen av en annerledes men supergod dessertvin fra Danmark. Den ble sporenstreks handlet inn og servert som avrunding på en 4 retters middag sist helg. De 10 gjestene rundt bordet var skjønt enige om at iseplevinen var spesielt god. -  -  -...

Les mer


Dievole Novecento Chianti Classico Riserva 2014

At det er klasseforskjell på denne Chianti Classicoen er det ikke noe tvil om. Den står ut blant de mange av sorten, er ekstremt flørtende og velsmakende, og er en glede å ha i glasset! -  -  - I hjertet av Toscana, 1 times kjøretur sør for Firenze, finner du Dievole, som med sine totalt...

Les mer


Avant Garde Smiley

Som vestlending er det mektig gøy å finne en smalahove vin! Ikke bare betyr Smiley sauehode i Sør Afrika, hvor vinen kommer fra, men den er også laget for å komplementere det salte sauekjøttet og i tillegg er vinen supergod! -  -  - Ryan Mostert og Samantha Suddons var på ferie i...

Les mer


Au Bon Climat Hildegard 2014

Jeg hadde smakt Au Bon Climat sine Pinot viner før og visste at produsenten lager flotte viner, men da jeg kom over blandingsvinen "Hildegard" ble jeg fly forbausa! Straks de første dråpene møtte smaksløkene ble det øyeblikkelig glede og godlynt smatting rundt hele bordet. En vin som...

Les mer


Intervju med vinmaker Fred Loimer

https://www.youtube.com/watch?v=xPGlOU0Rckw Fred Loimer lager friske og fine viner etter biodynamiske prinsipper i all hovedsak på Grüner Veltliner og Riesling på familens 85 hektar vinmarker i Langenlois og i Gumpoldskirchen. Hovedbasen er i Langenlois, Kamptal, 1 times kjøretur nordvest for...

Les mer


Erste Lagen 2016

foto © Jürgen Schmuecking I august i år var jeg og et 20 talls vinjournalister fra hele verden, invitert av Østerreichische Traditionsweingüter, til å smake noen av Østerrikes beste (Erste Lagen) hvite viner. Etter å ha smakt 132 viner laget på Grüner Veltliner og Riesling fra 2016...

Les mer


Kongsgaard Napa Valley Chardonnay 2014

Det er få andre norskættede vinmaker som har oppnådd så stor suksess med vinene sine enn John Kongsgaard. 2014 årgangen av Chardonnayen hans har for eksempel fått 95 poeng av Robert Parker, og toppvinen "The Judge" har fått hele 99 poeng! Ja, det koster, men det er også noe av det ypperste...

Les mer


Hva er en god vin?

foto © Martin Larsen Tja, hva er egentlig en god vin? Det enkleste svaret er en vin som gir deg en god smaksopplevelse. Å finne de gode vinene er ikke så vanskelig som en skal tro, men det du må være litt over gjennomsnittlig interessert og åpen for å lære. -  -  - For meg er en god vin er...

Les mer


Spansk kylling med chorizopølser

  Nigella Lawson lager mye spennende mat, ikke minst denne enkle, men saftige og smakfulle retten, som jeg har hentet fra boken hennes, "Recepies from the heart of home". En rett som har blitt servert med stort hell ved flere anledninger allerede. En meget god hverdagsrett! -  -  - til 4...

Les mer