Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Occhipinti Il Frappato 2017

Jeg har fulgt Arianna Ochhipinti sine naturviner i 10 år og smakt alle som er tilgjengelige på Vinmonopolet. Gleden ved å smake hennes viner slår aldri feil, de er så elegante og full av sjel at det er vanskelig å ikke like de. -  -  - Arianna Occhipinti holder til i utkanten av byen Vittoria,…

Les mer


Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2018

Riesling fra Piemonte? Joda, og det er en knallvin også. Jeg husker spesielt 2013 årgangen som jeg smakte over flere år og sist gang i 2019, da var den rik og fruktig med en nydelig balanse som man sjeldent opplever. Når den nå i 2018 årgangen er tilbake er det en slankere årgang med mer syre men…

Les mer


Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017

S.A Prüms er en velkjent gård som har laget vin i Moseldalen i omlag 200 år. Gården ble grunnlagt av Sebastian Alois Prüm men det var først da Raimund Prüm tok over i 1971 at vingården utviklet seg til å bli en av de mest fremgangsrike vinhusene i Mosel. Siden 2017 er det hans datter, Saskia,…

Les mer


Pennon Hills Chardonnay 2017

Jeg kom tilfeldig over denne fine Chardonnayen og likte den umiddelbart. Kjølt ned til 9º C er den meget god til å nippe til nå i sommervarmen, men passer enda bedre til mat. Den finnes fremdeles på en rekke Vinmonopol, men det er ikke for mange av de så vær rask før de blir borte. -  -  -…

Les mer


Blåskjellsuppe med safran og søtpotet

Inspirert av to av spoon.no sine oppskrifter kombinerte jeg de like godt til èn rett. Det viste seg å bli en svært så god lørdagsmiddag. Tallerknene ble slikket rene, ikke en smule var igjen. Når vi i tillegg fikk en sjelden og god, moden, Riesling til ble det en fullkommen smaksopplevelse. -  -…

Les mer


Schäfer-Fröhlich Bockenauer Schiefergestein Riesling 2014

Schäfer Fröhlich har egentlig alltid vær der på radaren min, har smakt en del av vinene med jevne mellomrom men aldri helt omfavnet de, før nå. Det ble overraskende nok heller ikke en av toppvinene hans, som Felseneck 2018, men denne pent modnede Rieslingen som tok meg med storm! -  -  - Det har…

Les mer


Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017

Julias Handwerk Spätburgunder har fått mye kred i det siste og den er saftig og god den men hun lager en hel rekke med Spätburgundere (Pinot Noir) som alle er en noen hakk bedre. En av de er hennes Ahrweiler 2017 som smakt over flere dager viser seg som en ganske frisk og fin vin. - - - Hva er det…

Les mer


Giacometto Autocton Erbaluce DOCG 2016

Ukjent drue? Ikke la deg skremme men heller smak og la deg forføre! Legg merke til at denne vinen ikke er den ordinære Erbalucen som finnes på Vinmonopolet fra før. Dette er Autocton, en spesiell vin som kun kommer i gode årganger og fra de beste/eldste vinmarkene. -  -  - I kjelleren på huset…

Les mer


Et lite jubileum

Med denne posten runder jeg 1000 innlegg på MatogVinnett ! En milepæl som startet for ca 13 år siden. Uten for mye kjennskap til vin eller sammensetting av mat og vin, vokste interessen frem under og etter å ha filmet matprogrammer med Tina Nordstrøm, Claus Meyer, Andreas Viestad, Arne Brimi og…

Les mer


Petra Unger Rosè 2019

Det er tid for Rosèvin og nå på Vinmonopolets slipp på fredag (8/5) kommer det en rekke gode viner av sorten. Pomponette, Nervi Rosato, Heidi Schrôcks Biscaya, for å nevne noen og for første gang i Norge, Petra Ungers Rose for å nevne en spesielt. Ved siden av å ha en av de fineste og mest…

Les mer


Lange Three Hills Cuvée 2017

Denne godbiten fra Oregon i USA ble tilgjengelig på Vinmonopolet nå i mars og er absolutt verd å få med seg. Dette er rett og slett en gladmelding om en kvalitets-Chardonnay som til 251.- kr er en godkjent pris, kvaliteten tatt i betraktning. -  -  - Det at Don og Wendy Lange kom fra en bakgrunn…

Les mer


Briziarelli Sagrantino Montefalco 2015

Sagrantino dyrkes i hovedsak i Montefalco i vindistriktet Umbria og er den mest tanninrike rødvinsdruen i verden! Det er ikke mange som klarer å lage drikkevennlige viner av den men Scacciadiavoli, Perticaia og Briziarelli er noen av de som får det til med bravour. Drikk den helst til matfølge og…

Les mer