Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Dog Point Pinot Noir 2015

Denne likte jeg umiddelbart, noe som skulle vedvare hele reisen gjennom flasken. Den koster litt, men den er verd det. Spesielt 2015 årgangen. Den er i årgangs-skifte (2015-2016) akkurat nå så spesifisere gjerne at du vil ha 2015 hvis du bestiller den. -  -  - Etter å ha jobbet sammen hos Cloudy…

Les mer


3 rimelige og gode hvitviner

Denne gang har jeg funnet frem 3 gode hvitviner til under 200.- kr, som er verd å legge merke til. To Rieslinger fra Pfalz, friske og lett fyldige, samt en blandingsvin (70% Albariño og 20% Loureira) fra Spania. Alle med det lille ekstra. -  -  - Fusser Riesling 2018 Martin og Georg Fusser lager…

Les mer


Massolino Barbera d’Alba 2018

Av Massolinos to Barbera D`Alba viner på Vinmonopolet er denne kanskje den enkleste av de to, men i 2018 årgangen stråler også denne. I tillegg får du den til en svært god pris (210.-). Regelrett et røverkjøp. Intet mindre. -  -  - Giuseppe Massolino etablerte Azienda Agricola Vigna Rionda di…

Les mer


Fusser No.1 Reiterpfad Riesling Trocken 2016

Jeg blir aldri lei av Riesling, i alle fall ikke av gode Rieslinger! Denne er eksepsjonelt god og har i tillegg et langt og godt lagringspotensiale. -   -   - Weingut Fusser holder til i Niederkirchen i byen Deidesheim i vindistriktet Pfalz en halvtimes kjøretur vest for Mannheim i Tyskland. Etter…

Les mer


Knewitz Nieder-Hilbersheim Riesling Eisenerz

Fra Tyskland, nærmere bestemt i Appenheim nord i vindistriktet Reinhessen, og enda nærmere bestemt fra produsenten, Weingut Knewitz, kommer det noen fine viner en skal legge merke til. -  -  - Weingut Knewitz er en familiebedrift som ble etablert på slutten av 1800 tallet. Driften den gang var…

Les mer


Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017

Jeg tenkte en stund å holde denne hemmelig så jeg kunne tømme hyllene for de selv, men velger å dele den allikevel :) Gavin lager uansett så mange gode viner at jeg trenger å fordele innkjøpene mine noe mer for å ha råd til alle. -  -  - Gavin Chanin begynte å jobbe med vin i 2004 på Au Bon…

Les mer


Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2016

Barbera D`Alba er den første vinen Federico produserte når han tok over driften av gården og jeg har smakt mange av årgangene av den, men denne er nok den beste han har produsert på 20 år! Også i følge produsenten selv. Vin-etikettene fikk også et ansiktsløft dette året, noe som kler den godt. -…

Les mer


Vicchiomaggio Vegan Chianti Classico Riserva 2016

Foruten at etiketten er pen er denne vinen er et lite funn, både fordi den smaker svært godt men også fordi den er 100% vegansk. Jeg er ikke veganer selv men liker denne vinen som jeg synes er vellaget og svært velsmakende. -  -  - Federico Matta begynte sitt vinimport-imperium i London i 1921 og…

Les mer


Weingut Petra Unger

Jeg har vært noen ganger på Østerrikets Erste Lagen smakinger og har fått servert noen av toppvinene av både Riesling og Gruner Veltlinere. Etter å nylig ha smakt Petra Unger sine to viner står det klart for meg at de ikke bare er overraskende gode, men holder vel så høy standard som noen av de…

Les mer


Skalldyrsuppe med krabbe og reker

Denne diggbare suppen fant jeg baseoppskriften på hos krabbe.no, den måtte bare testes, fikk vann i munnen bare av å se på bildet. Jeg brukte tre ganger så lang tid på å lage den enn de antatt 40 minuttene som stod på siden, uansett ble resultatet en liten smaksbombe av en forrett. - - - til 4…

Les mer


Ataraxia Pinot Noir 2017

Mesteparten av Sør-Afrikas vinmarker ligger i områdene rundt Cape Town og i de siste 10 årene har det kommet mye spennende viner derfra. Denne Pinot Noir vinen som er signert Kevin Grant fra Ataraxia, føyer seg inn i rekken av kvalitetsviner som er produsert i og rundt dette området. -  -  - Etter…

Les mer


Cascina Fontana Barbera d´Alba 2016

Det har vært litt stille fra denne kanten en stund, ferie og 3 uker med bronkitt får ta skylden. Hva er da mer gledelig enn å oppdage en ny strålende Barbera når nå endelig smaksløkene er på rett kjøl igjen? -  -  - Det siste året har jeg blitt bedre kjent med de flotte vinene til Cascina Fontana…

Les mer