Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Land of Saints Chardonnay 2021

Det er vanskelig å ikke like denne fine Chardonnayen fra Land of Saints. Helt siden første årgang i 2016 har den vist flotte takter og nå er den igjen kommet i en spesielt god 2021 årgang! - - - Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara…

Les mer


Ruster Ausbruch Flügel der Morgenröte 2020

Ruster Ausbruch med sin helt spesielt flotte sødme/syrlighets-balanse har alltid vært en favoritt hos meg. 2015 årgangen fikk hele 100 poeng av Wine Enthusiast mens 2014 og spesielt 2017 årgangen har også vist spesielt flotte takter. Det ble ikke laget en 2019 årgang av denne men nå er den kommet…

Les mer


Toskansk laks

Denne retten ble ganske populær da jeg la den ut på instagram for en stund tilbake. Her kommer oppskriften og det flotte vinvalget etter å ha laget retten med nok et godt resultat. Retten er superenkel å lage og tar toppen 30 minutter fra start til slutt. *  *  * til 2 personer 4 skinnfrie…

Les mer


Graziano St. Gregory Brut Scandaleous 2012

Det er tid for bobler og denne fra USA har raskt blitt en ny favoritt her i huset. Med 10 år på baken har den fått et fint modnet preg med rik frukt men også god friskhet med pirrende bobler som alt i alt gjør at den drikker godt alene men også passer til julemat og nyttårsfesten. -   -   -…

Les mer


Stekt torsk med røkt paprikapulver

Torskefilet krydret med røkt paprika? Jeg var litt usikker, men siden det ble anbefalt, var jeg nysgjerrig nok til at jeg måtte prøve det .... og det smakte utmerket! Igjen med en god vin til! -  -  - til 4 personer 900 g torskefiléer olivenolje 2 ts røkt paprikapulver 8 stk baby-gullerøtter 1…

Les mer


La Sorga Maître Splinter 2020

Den franske vinmakeren Antony Tortul treffer svært godt på de kule etikettene sine godt fulgt opp av gode viner. Jeg ikke er så fan av oransjevin egentlig men denne traff meg svært godt. -  -  - Anthony studerte egentlig kjemi i Toulouse før hans reise inn i vinens verden tok form fra 2003 med…

Les mer


Short ribs/oksebryst

Veldig enkelt å tilberede, supermørt kjøtt, og sausen.... det må være en av de beste jeg noen gang har laget! Av og til behøver ikke måltidet bestå av for mye ingredienser og denne gangen var det helt perfekt! Valg av vin til maten viste seg også å være av det bedre slaget:) -  -  - til 4……

Les mer


Helstekt entrecòte

Jeg har laget entrecòte mange ganger før men aldri med dette tilbehøret og sausen til. Det skal ikke bli siste gang for dette var svært godt! Restene dagen etter smakte om mulig ennå bedre. - - - Til 4 personer 1 kg entrecote 6 ss rapsolje 6 ss usaltet smør 6 kvaster timian 6 kvaster rosmarin 4…

Les mer


Tinnacher Morillon Beerenauslese 2009

Det er ikke lenge siden jeg kom over vinene til Katharina Tinnacher, men de satte straks spor i smaksløkene mine. Denne flotte, modne Beerenauslesen spesielt. -  -  - Lackner Tinnacher har vært i familiens eie helt siden 1770, men i dag er det Katharina Tinnacher som driver gården videre etter…

Les mer


Russell Joyce Gamay Noir 2021

Russel Joyce sine viner har fått et godt fotfeste her i Norge og det med rette. Vinene hans er av det bedre slaget både under "Joyce" etiketten men nå også under "Russel Joyce". -  -  - Russel Joyce vokste opp på en liten gård med 2 hektar vinmarker som faren hadde plantet og hvor de laget en…

Les mer


Chanin Los Alamos Chardonnay 2020

Det er umulig å bli lei av Gavin sine viner! Los Alamos Chardonnay i særdeleshet! Den er bare en munnhulefest fra start til slutt:) -  -  - Gavin Chanin er født og oppvokst i Los Angeles og startet vinkarrieren allerede i en alder av 18 år. Mens han studerte ved UCLA for kunst og fotografering…

Les mer


Clendenen Bricco Buon Natale Nebbiolo 2017

Noe overraskende og i alle fall utypisk å finne en Nebbiolo utenfor Piemonte, og ikke mindre overraskende at den faktisk er svært god og mer tilgjengelig enn mange andre av sorten fra Italiens land. Jim Clendenen var virkelig inne på noe stort med sine viner, en foregangs-personlighet som…

Les mer