Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Vallana Campi Raudii 2015

Jeg kom nylig hjem fra vintur til Piemonte og Alto Piemonte og har for alvor fått øynene og smaksløkene opp for vinene fra den nordlige delen av distriktet. Allerede før jeg dro var jeg på en smaking hvor Campi Raudii vinen var en av de som jeg bet meg merke i. Ikke minst prismessig er vinene…

Les mer


Schwedhelm Riesling Zellertal 2017

Brødrene Georg og Stephan Schwedhelm fra Pfalz i Tyskland er verd å legge merke til her hjemme. De har på kort tid gjort seg bemerket i vinverden med å lage noen svært gode Rieslinger og jeg er overbevist av at vi kommer til å både høre og smake mye godt fra disse vinmakerne fremover! -  -  -…

Les mer


Kloster Eberbach Assmannshäuser Crescentia Höllenberg Spätburgunder Trocken 2014

Kloster Eberbach er den eldste og en av de største vingårdene i Tyskland, som du finner i Eltville am Rhein i vindistriktet Rheingau, knappe 15 minutters kjøretur vest for Wiesbaden. Størrelsen til tross, de lager en rekke gode viner, noe som dagens vinforslag er nok et bevis på. -  -  - Kloster…

Les mer


Castello Vicchiomaggio

Det ble nylig avholdt en smaking her i Oslo med selveste John Matta hvor jeg fikk smake hele 14 av vinene til Castello Vicchiomaggio. Det er ikke ofte jeg finner at så mange av vinene til en produsent holder en så gjennomgående høy kvalitet, men her kunne jeg glatt ha trukket frem hele rekken.…

Les mer


Cruse Monkey Jacket 2017

Etter å ha smakt både 2016 og 2017 årgangene lener jeg mot at 2017 årgangen er den som har best eleganse og kompleksitet. En lett og forfriskende vin med god underliggende frukt jeg lett kunne tatt et glass av hver dag! -  -  - Michael Cruse startet Cruse Winery i 2006. Han eier ikke egne marker…

Les mer


Andebryst

Lørdag er som regel synonymt med å ta seg tid til å kokkelere litt og finne en god vin eller to som kan passe til måltidet. Denne helgen ble det med et fint stykke andebryst hjem som sammen med fennikkel, søtpotet, stekt salat og en godt pepret og fyldig saus til ble til et utsøkt måltid. Jean…

Les mer


Cave Spring Riesling Icewine 2016

Det begynner å komme noen interessante viner fra Canada for tiden og selv om de søte vinene kanskje ikke er et markedssegment i vekst fra den kanten, var det spesielt moro å komme over denne flotte dessertvinen. En digg nyheten på vinmonopolet som foreløbig er den eneste vinen tilgjengelig fra…

Les mer


Rall Cinsault 2017

Donovan Rall lager de deiligste viner fra sitt hjem i sør-afrika. Opplest og vedtatt! Sist jeg tok frem denne vinen var jeg begeistret, nå er jeg solgt.! 2017 årgangen overgår 2014 så det holder! -  -  - Donovan Rall er en av de som jeg synes har fått det ganske bra til på de 10 årene han har…

Les mer


Van Loggerenberg Geronimo 2107

Lukas van Loggerenberg er en fremadstormende vinmaker som med sin 2017 årgang for alvor har satt seg på vinkartet! Hans Geronimo laget på 100% Cinsault er absolutt strålende, men smak også hans Kameraderie 2017 laget på Chenin Blanc. Pow! -  -  - Det hele begynte med en generell interesse for vin…

Les mer


Fèlsina Fontalloro 2011

Fontalloro er en toppvin fra en topp-produsent fra Toscana. Den må nesten oppleves, spesielt i 2011 årgangen, men også 2013 som vil komme på markedet til neste år og i alle fall 2015 som kom på spesial-slippet på vinmonopolet nå sist torsdag (12/9)! -  -  - Det er alltid spennende og lærerikt med…

Les mer


Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015

Dette er den enkleste av Sandhi sine 6 tilgjengelige Chardonnays på Vinmonopolet. Men la deg ikke lure, det er en meget god vin i en god årgang til en overkommelig pris (231.-). Druematerialet til denne vinen er hentet fra de mest kjente vinmarkene, Santa Rita Hills, Santa Maria og Santa Ynez. -  -…

Les mer


Blankbottle Haan 2016

Selv om hele 6 nyheter fra denne kule produsenten fra Sør-Afrika nylig ble introdusert på det norske markedet, har jeg foreløbig kun smakt Haag 2016. Men det skal fort endre seg, for denne vinen var kjempegod! -  -  - Pieter Walser er ikke som andre vinmakere, han lager gjennomgående små til…

Les mer