Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013

Etter gjennomført Styrkeprøve fra Lillehammer til Oslo nå på lørdag var det kjærkomment med et glass Zinfandel fra Seghesio. Det er noen år siden jeg sist smakte den og tenkte det var på tide å sjekke den ut igjen. Smakene var gjenkjennbare sammen med den relativt høye...

Les mer


Leroux Saint Romain Sous le Château 2013

Leroux sine viner har lenge imponert meg, hele rekken av hans viner er av topp kvalitet. I dag får du servert en av de noe litt mer tilgjengelige, eller rimelige, vinene (350.- kr) som garantert også vil være en god inngang til Leroux sine viner. De bør oppleves! -  -  - Du finner Domaine...

Les mer


Musserande Eplemost fra Grønvik Gård

Endelig et deilig sprudlende alkoholfritt produkt, fremstilt av 100% epler, uten andre tilsetninger enn kullsyre for boblenes skyld. Og for et likandes produkt! Smaker godt og er sunt! -  -  - Elisabeth Grønvik og familien er ildsjelene bak Grønvik Gård som har vært i familiens eie siden...

Les mer


Quinta da Rede Grande Reserva 2013

Hvorfor bruke tid på å skrive om viner som må spesialbestilles og bare kan kjøpes 6 av om gangen? Ganske enkelt fordi de er spesielt gode og jeg vil ikke at du skal gå glipp av de. Spesielt ikke blandingsvinen Grande Reserva 2013! - -  - Gården Quinta da Rede ligger vakkert til mellom...

Les mer


Dom. Naturaliste Artus Chardonnay 2015

Jeg kom tilfeldig over denne Chardonnayen fra Australia, men det er ikke tilfeldig at jeg nå har handlet inn flere av den. Den er ikke den billigste, ei heller den dyreste, men den er farlig god. -  -  - To og en halv times kjøretur sør for Perth finner du Domaine Naturaliste i vindistriktet...

Les mer


Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2014

Endelig er Oleks Barbaresco fra Starderimarkene her! Etter å ha smakt fatprøver av den på gården i fjor var det klart at den hadde noe spesielt lovende over seg. I dag når jeg sitter med den i glasset er det pur glede fra ende til annen! -  -  - På den korte tiden siden Olek tok...

Les mer


Van Volxem 1900 Brut

Jeg trodde denne musserende vinen fra VanVolxem skulle bli revet bort på et øyeblikk sist fredag da den endelig ble tilgjengelig på Vinmonopolet, men det meldes at det fremdeles er 61 flasker tilgjengelig! Det er det bare en ting å si om, bestill, for en bedre musserende skal du lete lenge...

Les mer


Valle Reale Vigna del Convento Montepulciano d’Abruzzo 2011

Vi er heldige i Norge som har et monopolsystem som gir oss ekstremt mange gode viner til en fordelaktig pris sammenlignet med andre land. Men det er ikke alltid så lett å finne frem til de beste, derfor er gleden alltid like stor når jeg finner viner som setter et solid spor i smaksløkene...

Les mer


Gerovassiliou Chardonnay 2015 og Malagousia Single Vineyard 2016

Gleden var stor over å finne disse supergode, greske, vinene på en nyhetssmaking nylig. Foruten Gaias viner har det, selv etter dypdykk under feriereise til Hellas, vært vanskelig å finne gode viner. Gerovassiliou har med bravour gjenopprettet troen min på greske kvalitetsviner. -  -  -...

Les mer


Montecillo Reserva 2010

Ukens vin kommer fra Rioja i Spania fra det kjente vinhuset Montecillo. Tidligere har jeg trukket frem storebroren, Gran Reserva Selección Especial 1994, som er en vin med spesielt gode kvaliteter og finesse, men lillebror er ikke dum den heller. Spesielt ikke til den nette sum av 170.-kr! -  -...

Les mer


Wittmanns 2016 årgang

https://youtu.be/VrewtH0PT10 Videoen ble spilt inn på gården sist tirsdag 29/4. -  -  - Wittmann familien har laget vin i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. Etter å ha smakt 2016 årgangen nylig vil jeg påstå at Philipp Wittmann tar kvaliteten på vinene herfra til...

Les mer


VDP-Weinbörse Mainz 2017

Nå søndag og mandag hadde jeg gleden av å smake et stort utvalg av tyske viner av 2016 årgang (og noen 2015/14) av de beste produsentene i Tyskland på VDP-Weinbörse i Mainz Tyskland. Her kommer et rykende ferskt utdrag av de beste vinene som ble smakt. Noen er sågar fatprøver og ennå ikke...

Les mer