Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Vintage Port 2017

Douro Primera Provo smakingen i Regua. foto © Wine&Partners I godt selskap med journalister fra andre land som Japan, USA, Russland, England, Danmark og Sverige for å nevne noen var jeg invitert til byen Regua i Portugal for å smake Douro områdets beste viner på historiens første…

Les mer


Planeta Etna Rosso 2017

Det morsomste jeg vet er å finne gode viner til en relativt rimelig pris. Til 200.- kr synes jeg det var et særdeles godt kjøp, spesielt siden det også var en svært god vin. En vin jeg kommer til å kjøpe flere flasker av med det første! -  -  - Planeta familien har siden deres første vin kom på…

Les mer


Les Pierrelles Crozes-Hermitage 2016

En times kjøretur rett sør for Lyon i nord Rhone på gården Domaine Belle, lages det flotte slanke viner på totalt 20,5 hektar vinmarker. Gården ble etablert i 1933 av Albert Belle, men det var ikke før i sitt femtiende år i 1989 at han besluttet å bryte med det lokale kooperativet Tain…

Les mer


Land of Saints Chardonnay 2016

Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara county, 2,5 timer nord/vest for Los Angeles, i USA. Angela og Jason lager fra før egne viner på A Tribute to Grace, mens Manuel lager vin på C2 Cellars. Under merkelappen, Land of Saints, lager…

Les mer


Zind-Humbrecht Riesling Brand GC 2017

Zind Humbrect har lenge stått for meg som en av de bedre produsentene fra Alsace. Flere kan nevnes selvfølgelig, gårder som Weinbach, Ostertag, Albert Mann, Marcel Deiss, Josmeyer, Kientzler, Kreydenweiss, for å nevne noen, men her er det Brand som gjelder! -  -  - Vingården Zind Humbrecht ble…

Les mer


Blomkålsuppe med reker

Det er alltid en stor tilfredsstillelse å få til en god rett og treffe 100% med vinvalget. Dette er en variasjon av en tidligere lignende rett jeg laget for noen år siden, og resultatet ble også denne gang et måltid og en vinkombinasjon som vil bli husket lenge. - - - Til 4 personer 600g ferske…

Les mer


Ferrara Greco di Tufo Vigna Cicogna 2017

En noe ukjent drue og vin til tross er det absolutt verdt å stifte bekjentskap til denne friske og gode vinen fra Campania i Italia. Ferrara er kanskje den beste produsenten av Greco di Tufu! - - - Benito Ferrara er en forholdsvis liten vingård som holder til en times kjøretur øst for Napoli, hvor…

Les mer


La Grange aux Belles Fragile 2017

Hvitvinsdruen Chenin Blanc er opprinnelig fra Loire dalen i Frankrike men dyrkes også i Sør Afrika, USA, Canada mfl. Jeg har smakt flere av sorten fra disse landene og mange av de har vært gode, men Fragile rangerer et hakk høyere etter min smak. -  -  - La Grange aux Belles ble grunnlagt i 2004…

Les mer


Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2016

Vinene fra Poully Fussè har fått mye internasjonal oppmerksomhet siden 1999 da vindistriktet Macconais fikk sin 3. kommunale Vin d'Appellation d'Origine Controlée (AOC)! Dagens vinforslag kommer fra en av de mest kjente vingårdene i området og er i tillegg en svært god vin som kan nytes til…

Les mer


Pesce al forno

Denne saftige og gode fiskeretten fra Italia, Pesce al forno eller ovnsbakst fisk med tomater, er lett å lage og smaker utmerket. Spesielt god ble den med dagens vinforslag, en meget flott Chardonnay fra Burgund! -  -  - til 4 personer 1 kg fiskefileter (Brosme) 400 g tomater 3 hvitløksbåter 1…

Les mer


Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015

Dette er en vin alle bør stifte bekjentskap med! Det er en intens og skikkelig godbit til en god pris (280.-) i en god årgang. Gleden ved å drikke den er vedvarende, lenge etter siste dråpe er borte.. -  -  - Azienda Poliziano er i dag viden kjent for å være en av Montepulcianos absolutte…

Les mer


Laks med smørsaus

Jeg har laget mange gode lakseretter, men denne var spesielt velsmakende. Det er en lett og spesielt god og leskende forrett med en svært god, biodynamisk, vin fra Villa Job til! -  -  - til 4 personer 600 g laksefilet 30 g kaviar 50 g smør 2 dl hvitvin 1 sjalottløk 2 ss gressløk 2 søtpoteter 3 ss…

Les mer