Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Contino Reserva 2014

Det er ikke første gang jeg smaker denne og definitivt ikke siste gang! Den har alltid vist gode kvaliteter og jeg smakte nylig 2012 mot 2014 årgangen og selv om 2012 egentlig scorer høyere på årgangstabellen, synes jeg 2014 årgangen var bedre! -  -  - Vinhuset C.V.N.E. ble grunnlagt av brødrene…

Les mer


Ovnstekt kyllinggryte

Denne saftige og gode retten fant jeg på Food52 og har allerede laget den et par ganger nå og den har smakt like godt begge gangene! Med dagens vin til ble det et festmåltid å ty til om og om igjen. - - - til 5 personer 1 stk hel kylling 2 stk store løk 2 stk fennikkel 100 g baconbiter 50g grønne…

Les mer


Herència Altés Garnatxa Negra 2017

Produksjonen av Garnacha, eller Grenache som den også er kjent som, kommer originalt fra Spania, og er en av de mest vidspredt beplantede rødvinsdruene i verden. Nesten alle variasjonene av druen finnes i Terra Alta hvor Herencia Altes holder til og har laget denne svært flotte vinen som viser…

Les mer


Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2017

Pinot Noir druen er kjent for å produsere noen av de beste vinene i verden, men det er Ikke den enkleste druen å dyrke. For eksempel er selve klasen består av tettpakkede druer, noe som gjør den mer følsom for råte og andre sykdommer. Druen kommer opprinnelig fra Burgund, hvor Pascal Clement også…

Les mer


A Tribute to Grace Grenache 2016

Selv om dette er ikke toppvinen til Angela Osborne, men det er en vin du sent vil glemme! Den tar sats fra første munnfull og gleder både lenge og vel. Spesielt gøy er det også at Angela har norske aner ved at bestemoren, Grace, kommer fra Holmestrand. -  -  - Angela Osborne er egentlig fra New…

Les mer


Blue Mountain Pinot Noir 2016

Vi har nettopp sett mange sove i kø for å kjøpe dyre Burgundviner på Vinmonopolet, og noen av de beste Pinot Noir vinene lages vitterlig der, men når prisen for disse nå gjerne begynner på 1500.- kr og oppover, ser jeg gjerne mot USA eller Canada for gode og rimeligere alternativer. Denne fra Blue…

Les mer


Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017

Jeg setter stor pris på vinene til Gian Luca Colombo,  de er alltid svært presise, vellagede og drikker svært godt. Denne Pinot Neroen er intet unntak. Den drikker bra nå men vil ha godt av et år eller to på langs. -   -   - Gian Luca Colombo er utdannet ved La Scuola Enologica di Alba etterfulgt…

Les mer


Pian delle Querci Rosso di Montalcino 2016

Selv med manglende info og bilder fra importør og produsent må jeg bare ta med denne fine vinen! Den er et lite funn til en svært overkommelig pris (209.- kr) som det fremdeles er noen flasker igjen av på enkelte Vinmonopol. -  -  - Den lille familiegården Pian delle Querci har i 3 generasjoner…

Les mer


Cal Pla Mas d’en Compte 2011

Jeg stoppet kontant ved denne spesielle vinen på en pressesmaking nylig. Smakene stod frem og overrasket meg såpass at den måtte smakes både 1 og 2 ganger! Spanske viner i vinden! Som en digresjon kan det nevnes at 2012 årgangen ble sluppet et år før 2011 årgangen fordi den var tidligere moden. -…

Les mer


Røkt Kveite med salat og sennepssaus

Jeg fikk servert en forrett med røkt kolje på Dekka Bord og likte den så godt at jeg måtte prøve å sette sammen min egen lille versjon av den. Nydelig kolje ble handlet inn hos Hallen Spiseri og Fiskeutsalg på Vippa og resultatet, sammen med vinen fra Zind Humbrecht ble en stor suksess! -  -  -…

Les mer


Vietti Roero Arneis 2017

Roero Arneis er kanskje ikke den mest kjente druen eller den du drikker mest av. Men gi den en sjangs, kanskje spesielt denne, da det er den som for meg er en av de mest spennende vinene av sorten. -  -  - Vietti holder til midt i vakre Castiglione Falletto i Piemonte, bare en 20 minutters…

Les mer


Terre Nere Etna Rosso 2017

Jeg har smakt Etna Rosso i tidligere årganger og som regel har den vært bra, men denne 2017 årgangen gav meg noe ekstra. Mer leskende, saftige røde bær med ekstra pen tyngde i frukten, mer enn nok til at jeg tok en ekstra tur til Vinmonopolet for å handle noen flasker til! -  -  - Tenuta…

Les mer