Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Dom. de La Cote Sta. Rita Hills Pinot Noir 2013

Domaine de la Còte har kun 10 års fartstid og er en ganske ung, men lovende, gård. Med sine fine Pinot Noir viner har de fått en god start. -  -  - Du finner Domaine de la Còte i byen Lompoc, California, to og en halv times kjøretur nordvest fra Los Angeles. Sashi Moorman og Chris King...

Les mer


Wittmann Riesling Trocken 2016

I en topp årgang kommer en av Wittmanns bedre viner, spesielt med hensyn til prisen (160.-kr). Denne har jeg gledet meg over i hele sommer til krabber, reker og sjømat generelt. -  -  - Wittmann familien har laget vin i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. På 30 hektar...

Les mer


Greywacke Wild Sauvignon 2014

Hvis jeg skulle ha gitt denne poeng hadde den fått en hel haug! Wild Sauvignon hører til blant de beste i kategorien, den er simpelthen strålende. Den drikker supergodt nå, men vil  bare bli bedre med noen år på langs. Noen hvisket meg i øret at 2011 årgangen hadde modnet perfekt og var...

Les mer


Grosjean Petite Arvine Vigne Rovettaz 2016

Ikke bare er dette en særdeles god vin, men 2016 er i tillegg produsentens beste årgang på over 50 år! Når denne blir tilgjengelig på slippet nå på fredag (7/7) kan det være greit å sikre seg et eksemplar eller to. (kun 120 flasker kommer på slippet!) -  -  - Vingården Grosjean ligger...

Les mer


Elemental Bob Cosmic Flower My Red 2013

Dette må være sommerens godbit! Den har med passende, og morsomt navn, som i tillegg er en leskende god og god vin med masser av røde friske bær. Badabing! Vinene er på billigsalg nå fordi salget går treigt. Det kan vi vel gjøre noe med? -  -  - Bak det kule aliaset, Elemental Bob er...

Les mer


Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013

Etter gjennomført Styrkeprøve fra Lillehammer til Oslo nå på lørdag var det kjærkomment med et glass Zinfandel fra Seghesio. Det er noen år siden jeg sist smakte den og tenkte det var på tide å sjekke den ut igjen. Smakene var gjenkjennbare sammen med den relativt høye...

Les mer


Leroux Saint Romain Sous le Château 2013

Leroux sine viner har lenge imponert meg, hele rekken av hans viner er av topp kvalitet. I dag får du servert en av de noe litt mer tilgjengelige, eller rimelige, vinene (350.- kr) som garantert også vil være en god inngang til Leroux sine viner. De bør oppleves! -  -  - Du finner Domaine...

Les mer


Musserande Eplemost fra Grønvik Gård

Endelig et deilig sprudlende alkoholfritt produkt, fremstilt av 100% epler, uten andre tilsetninger enn kullsyre for boblenes skyld. Og for et likandes produkt! Smaker godt og er sunt! -  -  - Elisabeth Grønvik og familien er ildsjelene bak Grønvik Gård som har vært i familiens eie siden...

Les mer


Quinta da Rede Grande Reserva 2013

Hvorfor bruke tid på å skrive om viner som må spesialbestilles og bare kan kjøpes 6 av om gangen? Ganske enkelt fordi de er spesielt gode og jeg vil ikke at du skal gå glipp av de. Spesielt ikke blandingsvinen Grande Reserva 2013! - -  - Gården Quinta da Rede ligger vakkert til mellom...

Les mer


Dom. Naturaliste Artus Chardonnay 2015

Jeg kom tilfeldig over denne Chardonnayen fra Australia, men det er ikke tilfeldig at jeg nå har handlet inn flere av den. Den er ikke den billigste, ei heller den dyreste, men den er farlig god. -  -  - To og en halv times kjøretur sør for Perth finner du Domaine Naturaliste i vindistriktet...

Les mer


Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2014

Endelig er Oleks Barbaresco fra Starderimarkene her! Etter å ha smakt fatprøver av den på gården i fjor var det klart at den hadde noe spesielt lovende over seg. I dag når jeg sitter med den i glasset er det pur glede fra ende til annen! -  -  - På den korte tiden siden Olek tok...

Les mer


Van Volxem 1900 Brut

Jeg trodde denne musserende vinen fra VanVolxem skulle bli revet bort på et øyeblikk sist fredag da den endelig ble tilgjengelig på Vinmonopolet, men det meldes at det fremdeles er 61 flasker tilgjengelig! Det er det bare en ting å si om, bestill, for en bedre musserende skal du lete lenge...

Les mer