HM Lang Grüner Veltliner Dritter Akt 2020


Dette er en vin for de spesielt interesserte, litt på grunn av prisen men også fordi smakene krever en trent gane. Men gi vinen luft noen dager og du vil oppleve noe nytt og spesielt fint.

–  –  –

I de bratte vinmarkene langs Donau-elven ved byen Krems i Østerrike, driver Heidelinde og Markus Lang vinproduksjon på 2,5 hektar med 80+ år gamle vinstokker. Produksjonen er ikke stor, 6-10 000 flasker årlig, men kvaliteten høy, de driver biodynamisk og er sertifisert av Demeter siden 2017. Markus jobbet tidligere som ingeniør men da han arvet en gammel sliten mark i Steiner Schreck fra en tante i 2013 endret han bane. Som autodidakt med en sterk vilje til å studere for å forstå og lære, samt idé-utveksling med erfarne vinprodusenter satte han i gang med å bygge og plante. De nye vinstokkene kloner han med eldre stokker (cuvee massale) fra egne marker. Alt arbeidet i vinmarkene gjøres for hånd og generelt gjør han så lite som mulig. Bladverket trimmes ikke og han lar bare vinstokkene vokse seg usedvanlig høy og smal, gjerne opp til 2,4 m, noe som gir skygge for druene noe som gjør at vintreet krever mindre vann.

Markus har 2 (+1) vinmarker «Steiner Schreck» og «Steiner Braunsdorfer«. Jordsmonnet i Steiner Schreck består av granitt og gneis og det er her hvor Grüner Veltlineren «Dritter Akt», «Kalt und Klar» og Rieslingen «This is not a Love Song» kommer fra. Fra Steiner Braunsdorfer, hvor jordsmonnet er løss, granitt og gneis kommer Grüner Veltliner «Fuchs und Dachs». Markus har også en nyplantet vinmark på granitt i «Lemberg» hvor den fremtidige Rieslingen «Hartstein» skal komme fra.

Fremstilling av vinen ser han på som en treårig prosess (derav navnet Dritter Akt). Druene høstes tidlig, tidligere enn noen andre i området. Kriteriet for innhøstningstidspunketet er fysiologisk modenhet og korrekt pH verdi. Selve vinmakingsprosessen er standardisert til 48 timers pressing av hele klaser i egendesignet presse. Mostutnyttelsen er høy (80%), og mosten oksiderer på vei til klaringstankene. Spontan alkohol- og malolaktisk gjæring.

fakta
-Dritter Akt 2020 har 10,5% alkohol, 2g/l sukker og 7,1g/l syre

Kjelleren er også ganske unik, en tunnel brukt som bomberom under 2. verdenskrig hvor temperaturen er konstant på 9-10℃. foto © produsenten

Druepressen som Markus har designet selv gir 100 tonns vekt eller 6 bar trykk på pressekurven. Det hele skjer uten hydraulikk eller strøm, kun ved vekten av en 9m lang stålbjelke, trolig den kraftigste trepressen i verden. Gjennom hele to dager(!) presses saften ut av druene (hele klaser) noe som gir 65 % av saften fra bærene. Normal er rundt 60 %. Tilleggsmengden er ikke bare målbar i liter, men fremfor alt av bedre kvalitet.

Pressen til Markus er plassert utenfor lagringstunnelen slik at saften renner med tyngdekraften inn i kjelleren. foto © produsenten

vinifikasjon
Druene til «Dritter Akt» kommer fra markene, Steiner Schreck, som ligger rundt 320 meter over havet. Området her er veldig bratt og vinstokkene står i små terrasser på rundt fire til fem meter dype, i et jordsmonn som består av gneis og granitt. Selve presseprosessen er fullstendig reduktiv, men etterpå rekker saften å brune, det vil si at den utsettes for oksidasjon med vilje.

Mosten spontangjærer og lagres i to år på bunnfall i store 1000-liters eikefat. Under gjæringen tilsetter Markus 3 til 5% avstilkede druer, som gjærer intercellulært igjen som gjentatte ganger kickstarter gjæringsprosess til tross for konstant 9°C i kjelleren. Vinen ligger i minst ett år på bunnfall og svovles kun i små mengder, 30 til 40 mg, ved tapping. Vinene lagres deretter ytterligere ett år på flaske før de slippes.

smaksnotater
«Dritter Akt» er ganske sitrusdrevet og leskende med et snev av røyk, flint, intensitet med stor dybde og lengde. Den er helt tørr på smak, fin frukt med ørlite fatpreg, moden ananas, et lite saltpreg, lett moden, medium + syre, intens og lang ettersmak. En vin som absolutt krever sin kjenner. Drikk temperert til 10℃ og da gjerne til fiskecurry med sitronris, en svært god kombinasjon. Lav pH, malolaktisk gjæring og mostoksidering taler for et godt lagringspotensial på denne vinen, alt fra 10 til 20 år.

HM Lang Grüner Veltliner Dritter Akt 2020

HM Lang