Fiskecurry med sitronris

Fiskecurry2

Det er veldig gøy å lage nye retter som gjør middagsopplevelsen til noe ekstra! Nigela Lawsons oppskrift ble halt ut av boken hennes «Smak av sommer», og disket opp på en travel hverdag i går! Alt jeg trengte å gjøre var å planlegge bittelitegrann dagen i forveien, handle inn på veien hjem og bruke en liten time på å lage noe som vil bli husket en god stund fremover. Retten var enkel å lage og sammen med vinen ble det et uforglemmelig måltid med smaker av sommer.

til 4 personer

1 kg fast hvit fisk (jeg brukte kveite)
1 løk
2 chili
1 ss rapsolje
2 ts gurkemeie
1 boks kokosmelk
4 cm fersk ingefær
1 ts malt spisskummin
2 ts tamarindpasta
4 dl fiskekraft
1 stor gulrot
1/2 purre

Skjær fisken i passe store munnfuller, legg de i en bolle og gni de inn med salt og gurkemeie. Varm oljen i en stor og vid stekepanne, rens og skjær løken i lange grove biter og fres forsiktig i stekepannen. Ha bittelitt salt over, så blir den ikke brent. Del chilien i to, fjern frøene og del den i tynne skiver. Skjær bort skallet og finkutt ingefæren, ha begge deler i pannen sammen med spisskummen og gurkemeien. Fres sammen med løken. Ha kokosmelken i et litermål og bland inn tamarindpasta og fiskekraft. Hell over i pannen med løken, kok opp og hold varm. Skrell og kutt gulroten i tynne staver og purrèen i tynne skiver, ha i blandingen og la trekke. Smak til med salt.

Når du er klar til å servere maten legger du fiskebitene i den varme sausen. Fisken blir gjennomtrekt på 1, 2, 3 minutter!

sitronris
1 ss rapsolje
250 g basmatiris
1 ss gurkemeie
1 bunt mynte
1 sitron
5 dl vann
ca 1 ts salt
1 ss sorte sennepsfrø

Varm oljen på medium varme i en kjele, ha i risen og rør godt. Vend inn gurkemeie og mynte. Riv skallet av sitronen, del den i to og skvis sitronsaften rett i gryten. Ta vare på sitronskallet til senere. Hell vannet i til det står ca 2 cm over risen. Ha i salt. Sett lokket på gryten og kok opp, skru ned varmen og la det småkoke/trekke til vannet fordamper. Det tar ca. 15 minutter. Sett pannen til side med lokket på.

Mens risen koker rister du sennepsfrøene i en tørr panne på medium varme i et par minutter. Strø de over risen før servering sammen med det revne sitronskallet.

Wittmann Westhofener 2011_

Vinvalget? Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2011! Ganske enkelt! Dette er en av de bedre tørre (Trocken) vinene jeg har smakt på lenge. Mineraliteten er eksepsjonelt god, den gir både maten og vinen en ekstra dimensjon. Vinen er tørr selv om den kan se ut til å ha endel sødme i seg på VInmonopolets side. Den har kanskje litt restsødme, men ikke mye. Her er det klare og rene smaker av sitrus og mineralitet. En super vin til maten. Nettopp mineraliteten gjør at jeg kjapt ville ha valgt nettopp denne vinen til Spiselandslagets våruller som ble rullet ut på bloggen i går også. Forøvrig en veldig bra mat og vinblogg som det er verd å følge med på.