Asiatisk mangosalat med andebryst

Det begynte med et tilfeldig innkjøp av to fine andebryst og etter litt googling endte jeg opp med en enkel men svært god salat med leskende og saftige smaker til middag. Sausen og andekjøttet hjalp også med å få frem et umiskjennelig preg av umami. Diggbare smaker som ble understreket av den flotte og modne Rieslingen fra Kuenstler.

–  –  –

til 4 personer

2 andebryst
salt og pepper

Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystene, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned på medium varme i en stekepanne til fettet blir sprøtt (ca. 10 min). Snu brystene og stek ytterlige i noen minutter, øs stekesjy over andebrystene jevnlig. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile 5-10 minutter (med fettsiden opp) før de skjæres i skiver til servering. For perfekt stekt kjøtt bør kjernetemperaturen være på 60-62° C.

saus
1 dl hoisinsauce
2 ss søt chilisauce
2 ss frisk ingefær
1 ss fishsauce
1 lime (saft+skall)
friskhakket chili

Bland alle ingredienserne til dressingen godt og sett i kjøleskapet til alt er klart.

salat
1/2 kinakål
1/2 squash
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1 vårløk
2 mango
3 avokado
salt
pepper
sesamfrø
koriander

Skyll salat og vårløk og kutt alle grønnsakene i passe stykker, legg i en skål og bland godt sammen. Skjær andebrystene i tynne skiver og anrett over salaten. Strø sesamfrø, koriander og finkuttet vårløk over og hent fem sausen og server den ved siden av salaten.

Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken GG er en spesielt rik og god vin som absolutt fortjener en plass på bordet og ikke minst til denne retten. 2018 årgangen av denne fikk 97 poeng av James Suckling, men Riesling holdt generelt et høyere nivå i 2019 og 2020 årgangene. Spesielt 2019 hadde en spesielt god struktur, kompleksitet og friskhet, men jeg synes Künstlers Weiss Erd holder en jevnt god kvalitet i alle år. Vinen har fylden og syren som trengs for å fremheve og omfavne sødmen i kjøttet, sausen og salaten. Gode smaker i både mat og drikke til stor glede rundt bordet.

Weiss Erd betyr hvit jord fordi jordsmonnet består hovedsaklig av hvit kalkmergel med et lite innslag av sand og grus. Om nettene er det ofte en god gjennomstrømming av kjølig vind i markene som forlenger modningstiden og gir stoffrike viner med intens aroma, moden frukt, høy syre og et enormt kalkmineralsk preg. I likhet med markene Hölle og Kirchenstück er Weiss Erd klassifisert som «Grosse Lage», tilsvarende fransk Grand Cru.

Weingut Kunstler

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: