Land of Saints Chardonnay 2016

Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara county, 2,5 timer nord/vest for Los Angeles, i USA. Angela og Jason lager fra før egne viner på A Tribute to Grace, mens Manuel lager vin på C2 Cellars. Under merkelappen, Land of Saints, lager de blant annet vin på Chardonnay, Pinot Noir og Nebbiolo. Nebbiolo er kanskje ikke så vanlig å dyrke i USA, men hvem klager når resultatet av hva de klarer å få ut av druene er så godt som her!

Oppstarten til Land of Saints ble til ved en liten tilfeldighet. En bekjent av Angela måtte slutte med vinproduksjon og hadde nebbiolodruer til overs og spurte om Angela ville ha dem, hun takket heldigvis ja for det ble i en suksess fra første årgang. Edna Valley Nebbiolo var den første vinen som kom i 2014 og året etter kom både deres Pino Noir og Chardonnay. De eier ikke marker selv men kjøper inn druene fra lokale bønder. Navnet, Land of Saints, kommer fra at Jasons hjemsted, Cornwall, kjent i England som «de helliges land», samt at det sammenfalt med at mange historiske byer i California begynner med San eller Santa. Etiketten er laget på en gammel treskulptur av en engelsk artist, Jason og typografen deres, Janine.

Jeg må innrømme at jeg er fan av hva Angela Osborne får til med sine viner, gjerne spesielt gjennom A Tribute to Grace hvor hun, sammen med ektemannen Jason, lager eksepsjonelt gode viner på Grenache druen. Hele 8 forskjellige endrueviner faktisk. Den årlige produksjonen er på 36 000 flasker, på innkjøpte druer fra totalt 11 vinmarker i California. Hun kjøper kun inn druer som er biodynamisk dyrket og tapper vinene ved fullmåne. Selv om kysten er ikke langt unna kommer det minimalt med nedbør her, mindre enn 300 mm årlig! Men det gjør det også lettere å dyrke druene uten bruk av plantevernmidler.

Angela tråkker druer (pigeage). foto © A Tribute to Grace

vinifikasjon
Druene er av 100% Chardonnay fra Santa Rita Hills og jordsmonnet er av kalkstein og leire. Vinen er fermentert på 15% nye franske fat, med malolaktisk gjæring, før den modnes i 10 måneder på fat (på bunnfall) og rackes før den modnes videre 3 måneder på ståltanker.

smaksnotater
Lett duft av tørt gress og sødmefull frukt som gjenkjennes på smak. Svært god vin med underliggende rik og balansert frukt. Her er det de fruktige, oljete, leskende og lett eikede smakene som står i senter sammen med en fin honningmelon-sødme og en relativ lett intens syrestruktur. Gode, rike og tørre smaker på utgangen. Behagelig og god vin. Serveringstemperatur er ca. 10-12° C.

Server til laks med smørsaus eller Pesce al Forno! Smaskens!

PS! Prøv gjerne deres Pino Noir også!

Land of Saints Chardonnay 2016

Land of Saints WInecompany