Nittardi Ad Astra 2020 & Nectar Dei 2019

Vinene til Nittardi er alltid en glede å smake. Spesielt supertoscaneren Nectar Dei er en utsøkt vin, den drikker bra nå men vil også ha godt av å få 5-10 år på langs.

–  –  –

Nittardi har eksistert siden 1600 tallet og har hatt mange eiere siden den gang, men det var ikke før Peter Femferd og hans italienske kone, Stefania Canali, fikk fart på gården etter de overtok den i 1981. Bygningene var den gang i ruiner men ble gradvis reparert og spede 3 hektar har blitt til dagens 40 hektar med vinmarker og i prosessen har Nittardi blitt en av Chiantis topp produsenter. Siden 2013 er det Peters sønn, Leon Femferd, som har tatt over det daglige ansvaret på gården. Før Leon tok over ansvaret på gården studerte han filosofi i Tyskland og Italia og vinproduksjon i Burgund. Han har også jobbet for forskjellige vinprodusenter i USA, Frankrike, Tyskland og Chile.

Nittardis vinmarker er unikt plassert i åsryggene og skogene mellom Castellina in Chianti og Panzano i det sørlige Chianti Classico. Det tar omlag 1 times kjøretur rett sør for Firenze til gården. Her har de totalt 120 hektar stor eiendom, 20 hektar av disse er vinmarker, 5 hektar er beplantet med oliventrær mens resten (103 hektar) er skog. I tillegg har de også 37 hektar marker i Maremma, en omlag 1,5 timers kjøretur lenger sør, for hvorav 20 hektar er vinmarker som er beplantet med Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Syrah, Tannat, Vermentino og Roussanne. Totalt eier de altså 40 hektar med vinmarker, halvparten i Chianti Classico og halvparten i Maremma. Alle markene er sertifisert økologisk og totalproduksjon er rundt 150 000 flasker årlig.

Peter & Leon Femferd. foto@ produsenten

I tillegg til å lage flotte viner, driver også Peter gallerier i Frankfurt, med samarbeidspartnere i Spania, Frankrike og Italia. Hans sans for kunst har også gitt seg til kjenne i at hver enkelt av hans flasker er pakket inn i papir med forskjellige motiver fra kjente kunstnere, i tillegg til at etikettene på flaskene er utsmykket med lignende kunst. Hvert år inviteres en ny kjent kunstner (Yoko Ono, Dario Fo, Günter Grass for å nevne noen) til å utsmykke etiketter og innpakning til vinene. Rundt omkring på gården er det også en utstrakt skulpturpark med kunst  fra mange kjente kunstnere.

fakta
– ca. 60% av vinene eksporteres i hovedsak til Tyskland, USA, Canada, Kina, Korea, Norge og Sverige
– det gamle navnet på huset Nittardi var «Nectar Dei» (gudenes nektar)

Ad Astra Maremma Toscana 2020

vinifikasjon
Druesammensetningen  er 45% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon. 25% Cabernet Franc og 5% Merlot. Druene dyrkes i Maremma og håndplukkes sent august/tidlig september. Gjæres på ståltanker ved 26 til 28 grader i 15-18 dager før 14 måneder i nyte (10 %)og brukte Barrique og Tonneaux fat av fransk eik, samt noen måneder i betong for å blande de forskjellige variantene. Til slutt får den 4 måneders flaskelagring.

smaksnotater
Ad Astra er en bærfruktig vin med smaker av kirsebær, skogsbær, sedertre og kaffe. Den er saftig med lett moden frukt, pent krydret med ørlite lakris i finish. Saftig og fruktdreven fylde, godt integrerte tanniner og lang tørr og frisk ettersmak. Drikk gjerne til lammekjøttboller med ricotta og rødbeter.

Nectar Dei 2019

vinifikasjon
Nectar Dei er laget på 70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Petit Verdot og 5% Syrah. Jordsmonnet her består av stein, sand og leire. Mosten gjærer i 5 og 10,5 tonns rustfrie ståltanker etterfulgt av 24 måneder på franske barrique fat (30 % nye), 4 måneder i et betongkar og 12 måneder på flaske.

smaksnotater 
Allerede fra glasset slår det imot en rik duft av våt jordbunn, solbær og modne kirsebær. Smaken er fløyelsaktig, kompakt og sammensatt, det er en spesiell myk og lang inngang før syren sniker seg frem og hilser på. Det er et pent sting i tanninene, leskende god lengde, konsentrasjon og balanse. Dekanter minst 2 timer før servering og server temperert til 16°C og da gjerne til kraftige retter som entrecot de beuf og indrefilet med rødvinsglasert løk.

PS! Nectar Dei er tilgjengelig på tilleggsutvalget (TU), ta kontakt med VP kundesenter eller finn den hos butikker som har den på hyllen.

Nittardi.com