Ytrefilet av elg

Da ble det suksess på matfronten igjen! Det har gått en stund uten for mange matinnslag på bloggen, middagene har vært gode men det er først nå ble jeg fornøyd nok med bildene som ble tatt. Elgretten ble superb, vinen var eksepsjonell! Hovedoppskriften fant jeg hos Smedstuen Gård mens sjysausen plukket jeg fra Brimis oppskrift i Dagbladet.

til 4 personer

Begynn med å ta kjøttet ut av kjøleskapet minst en times tid før du skal steke det. Deretter er det tid for sausen!

sjysaus
2 ss demerasukker
3 dl rødvin
5 dl oksekraft
3 ss smør
2 ts sitronsaft
salt

Smelt sukkeret i en kjele på medium varme til det blir til karamell. Ha i rødvin og la det koke inn til det halve før du har i kraften. Kok videre til sausen er redusert til 3-4 dl. Jo bedre kraft du bruker, jo mer smaker sausen! Monter inn smøret, litt etter litt. Smak til med noen dråper sitron, og til slutt litt salt.

1 kg elgkjøtt
nykvernet pepper
klaret smør

Pepre det godt på alle sider. Varm opp stekepannen og la smøret bli brunt før du legger i kjøttet. Stek biffene i 2-3 min på hver side og etterstek på svak varme i 5-10 minutter. Snu biffen et par ganger. La kjøttet hvile 5-10 minutter mens du lager tilbehøret.

grønnsaker
1 kålrot
10-12 småløk
12-15 rosenkål

Skrell småløk/sølvløk og surr de møre i litt solbærsirup i stekepannen.
Skjær bort skallet og kutt kålrabien i tykke staver, kok i van med kyllingkraft til de er nesten gjennomkokte.
Kok rosenkålen i lettsaltet vann til de er nesten gjennomkokt.

Oak Farm Old Vine Zinfandel 2014. Dette er bare en helt super vin, faktisk en av de aller beste Zinfandellene jeg har smakt. En rik, fyldig, superelegant smak av blåbær, solbær og vanilje med en syrlighet som gjør vinen frisk og balansert. Den sitter som et skudd og gleder alle smaksløkene. Den kan saktens drikkes alene og vil gi deg mye glede, men den gikk absolutt svært godt til elgkjøttet og den rike/fyldige sausen. Pascal Clement sin Savigny-les-Beaune 1er Cru Aux Gravains 2012 ble også smakt til, det er en veldig flott vin som har gledet ved flere anledninger men til denne retten ble den hakket for lett.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: