Kyllinggryte med urter

kyllinggryte-A

Jeg har laget denne kyllingryten flere ganger i det siste inspirert av oppskriften til Anders Viestad, og det er ikke annet enn å si at det er en enkel og supergod rett. Spesielt sausen, tallerknene slikkes rene hver gang!

til 4 personer

4 kyllinglår
2 ss hvetemel
6 ss klaret smør
1 løk
4 hvitløk
2 ss timian
1 stk persillerot
1/2 flaske hvitvin
2 ts dijonsennep
1 blomkål
1 brokkoli
3 dl fløte
salt & pepper

Tørk av kyllinglårene med kjøkkenpapir, krydre de med salt og pepper, og dryss litt hvetemel over. Varme 3 ss klaret smør i en jerngryte på middels høy varme og stek kyllingen med skinnsiden ned i 7-10 minutter. Ikke rør kyllingen underveis; hvis du flytter den, sitter skinnet fast i pannen. Når det er sprøstekt, slipper det.

Ta lårene ut av kjelen, ha i finhakket løk og hvitløk og stek i 3 minutter til løken er myk. Ha i timian og vin, la koke inn i 10 minutter. Ha i sennep og fløte. Skru ned varmen, legg kyllinglårene i og la småkoke under lokk i 20 minutters tid eller til fløtekraften er nesten helt innkokt og kyllingen helt gjennomkokt. Ha i brokkoli og blomkål de siste 5-7 minuttene.

Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sennep og fløte like før servering,

Potetene koker jeg til de nesten er gjennomkokt før jeg deler de i tre og steker de i en stekepanne med klaret smør, hvitløk, salt og pepper til de er fine og gyldne.

Herzu 2013-2

Denne fine rieslingen Hérzu 2013 fra Ettore Germano fra Langhe i Piemonte, fungerte overraskende godt. Vinen har en floral duft med litt tropiske frukter og sval friskhet. Den følger opp med den samme karakteren på smak, med fyldige smaker av honningmelon og noe tropiske frukter som balanserer fint mot friskheten i vinen. Akkurat den noe sødmefulle frukten og syrligheten i ettersmaken balanserte bra til den fyldige sausen og det saftige kyllinglåret. Smakskombinasjonene her ga nærmest en umami opplevelse!