Langtidsbakt oksenakke

oksenakke-1

Etter å ha vært en sving innom den lokale slakteren hvor jeg fant et ferskt og fint stykke oksenakke, kom inspirasjonen til dagens middag etter å ha bladd gjennom Klikk.no. Oppskriften er Bent Stiansen sin, mens jeg har gjort noen små endringer ettersom hva jeg hadde i skuffer og skap. Resultatet? Diggbart, mørt kjøtt med søtpotet som smeltet på tungen og en minneverdig saus til.

til 4 personer

2 kg oksenakke
2 ts salt
2 ss pepper
2 ss rosmarin
2 ss timian
3 stk hvitløksfedd
6 stk små tomater
1 dl olivenolje
3 dl hvitvin
3 dl kremfløte
2 ss smør

Gni kjøttet først inn med salt og pepper og så med en blanding av finhakket fersk rosmarin, timian og hvitløk. Legg kjøttet i en ildfast form med noen oppdelte tomater. Hell oljen over steken og sett den i ovnen på 200 grader i 30 minutter. Skru ned varmen til 140° C og stek i tre timer til.

Etter to timer kan du ha hvitvinen i formen med kjøttet. Når tiden er ute siler du av stekesjyen i en kjele og lar kjøttet hvile under et rent kjøkkenhåndkle i 30 minutter før du skjærer det i skiver. Mens kjøttet hviler kan du gjøre ferdig sausen. Varm opp sjyen sammen med kremfløten, ikke la det koke. Smelt inn smøret helt til slutt. Smak til med salt og pepper.

oksenakke

bakte poteter / rotfrukt
8 stk amandine poteter
1 stk søtpotet
1 stk pastinakk
0,5 dl klaret smør
salt og pepper

Skrell søtpotet og pastinakk. Kutt de og potene i passe store biter og sett i en ildfast form i ovnen en 30 minutters tid, til de begynner å bli gjennomstekt. Ta formen ut av ovnen og varm opp en passe stor stor kjele med klaret smør, på medium varme, til det er nøttebrunt. Stek potet og pastinakk i fettet mens du vender de jevnlig, til de får en lett lysebrun farge.

Pian delle Vigne 2010

Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2010 var en perfekt følgesvenn til denne retten. Vinen i seg selv er en sjelden godbit, som i tillegg kommer i en eksepsjonelt god årgang. Til den fyldige sausen og det mektige kjøttet var det en glede å drikke denne kraftige men samtidige syrlige og pent balanserte vinen. Bor du i Bergen kan du fremdeles sikre deg noen flasker av den. Alternativt er Talenti Brunello di Montalcino 2010 også et super valg. To gode vinforslag, som begge har kraften og balansen i seg til å hamle opp med kjøtet og sausen. Ikke rart at disse flaskene ikke får et langt hylleliv!