Van Volxem 1900 Brut

Jeg trodde denne musserende vinen fra VanVolxem skulle bli revet bort på et øyeblikk sist fredag da den endelig ble tilgjengelig på Vinmonopolet, men det meldes at det fremdeles er 61 flasker tilgjengelig! Det er det bare en ting å si om, bestill, for en bedre musserende skal du lete lenge etter!

–  –  –

Denne rakkeren som til alt overmål er lagret i opptil fem år(!) på bunnfall, smakte jeg for første gang på gården nå i februar. Og for en vin! Det går lenge mellom hver gang en får oppleve en så ekstremt god musserende vin. Den har en rik munnfølelse med frisk, kremet, intense, krydrede, superlange smaker, og pirrende småbobler. Den er på bestillingslisten, så du rekker kanskje ikke å få den til 17.mai, men da kan du feire en aldri så liten ettersyttendemaifest med den i stedet!

1900 Brut kommer fra de kjølige sidedalene til elven Saar hvor jordsmonnet er devonskifer, kalkstein og kvarts av vulkansk opprinnelse. Druene (100% Riesling) kommer fra upodede vinranker fra rundt 1900 tallet, de håndplukkes og bare de beste druene velges ut. Den første naturlige gjæringen skjer på tyske eikefat (laget på gården, fra egen skog!) og ettergjæres på den tunge, volumiøse Sekt-flasken, hvor den også modnes videre i opptil 5 år (11 g/l). Serveringstemperatur 8-10º C. Drikker fint nå men vil utvikle seg til det bedre med noen år ekstra på baken, prøv igjen om 3-5 år!

Roman Niewodniczanski (VanVolxem) er en energisk vinmaker som lager en rekke fine viner fra Mosel.  Foto © Jørn G. Broll

Van Volxem er en familieeid gård i Wiltingen som eies og drives av Roman Niewodniczanski. Totalt har de i dag 85 hektar vinmarker, hvorav 40 hektar er Grand Cru (kun bratte marker!) og produserer 350-400 000 flasker per år. Det plantes bare upodede vinstokker her, noe som gir mindre utbytte men bedre kvalitet i druene. 90% av vinene han lager er tørre eller halvtørre.

På 1800 tallet kostet vinene fra Mosel mer enn de dyreste fra Bordeaux, men området fikk etterhvert et dårlig rykte og anseelsen svant hen. Men Roman så potensialet i markene i Wiltingen og hadde et brennende ønske om å tilbakeføre storhetstiden fra Moselområdet. Da han i 1999 fikk muligheten til å kjøpe eiendommen fra Peter Jordan begynte arbeidet som nå er på god vei til å sette Mosel på kvalitetskartet igjen.

Van Volxem 1900 Brut

Van Volxem