Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Grosses Gewächs 2018

Gunter Künstler er en knallprodusent fra Rheingau i Tyskland. Vinene hans har prydet bordet, vinkjelleren og gledet smaksløkene mine i mange år. Som oftest hans hvite viner, men også hans svært gode Spätburgundere! 2018 årgangen av Weiss Erd fikk hele 97 poeng av James Suckling.

–  –  –

Franz Künstler, Gunters far, grunnla gården i 1965 i Hochheim, øst i vinregionen Rheingau, bare en 30 minutters kjøretur sørvest for Frankfurt. Her opparbeidet Franz seg etter hvert et ry som topprodusent, med lavere avkastning og høyere konsentrasjon i druene enn det som var vanlig på denne tiden. Etter endt vin- og økonomiutdannelse overtok Gunter Künstler over driften i 1992. I dag lager han en rekke flotte viner på 37 hektar, hvor 3/4 av markene er klassifisert som «Grosse Lage».

Weiss Erd markene er ganske spesielle. Alle de 7,4 hektarene som det totale arealet markene består av er av Erstes Gewächs (Premier Cru), og av dette besitter Kunstler 1,3 hektar. Mikroklimaet her er svært bra og vinene er tydelig preget av det spesielle jordsmonnet av hvit mergel. Den sørvendte skråningen på 90 meter over havet har mye soleksponering og røttene på vinstokkene trenger dypt ned i den løse jorda til de når de kalkrike lagene. Om sommeren kjøler vindene som kommer nedover skråningen om natten og forlenger druenes modningstid. Den fruktbare loess-loamen gir vinrankene rikelig med vann og mineraler. Kalken i jordsmonnet gir vinen en enorm mineralitet.

Weingut Künstler har egentlig eksistert siden 1648. Frem til slutten av annen verdenskrig drev familien en vingård i Südmähren, 80 kilometer nord for Wien, i det som i dag er en del av Tsjekkia. Der hadde den hatt tilhold siden det 12. århundre. Før de ble fordrevet sammen med den øvrige tyskættede befolkningen.

fakta
– 30% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Norge, Sverige, Russland og Asia

Utsikt mot Stielweg og Domdechaney. foto @ Weingut Künstler

vinifikasjon
Kostheimer Weiss Erd er den eneste 100% kalkdominerte vinmarken i Rheingau. Direkte oversatt betyr Weiss Erd hvit jord fordi jordsmonnet består hovedsakelig av hvit kalkmergel, med et lite innslag av sand og grus. På nettene er det ofte en god gjennomstrømming av kjølig vind i markene som forlenger modningstiden og gir stoffrike viner med intens aroma, moden frukt, høy syre og et enormt kalkmineralsk preg. I likhet med markene Hölle og Kirchenstück er Weiss Erd klassifisert som «Grosse Lage», tilsvarende fransk Grand Cru. Vinen er laget på 100% Riesling og håndplukkede druer som er skånsomt presset og modnet i 8 måneder på bunnfall i store eikefat..

smaksnotater
Med en times lufting kommer aromaene i denne spesielle vinen pent frem og gleder spesielt med sin eleganse og lette fruktighet med smaker av tørket høy, melon, pære og eple. En dempet syrlighet av lime pirrer og gleder også smaksbildet. Det er en spesiell rik, leskende og god vin med fin dybde og intensitet i smakene uten å bli spesielt tung, tvert imot er den lett og fin. Vinene til Kunstler er svært matvennlig og passer til mang en rett, denne går perfekt til marokkansk fisk eller avocadopasta med knasende god kylling. Drikk den gjerne temperert til 10º C og selv om jeg liker hvordan den drikker akkurat nå vil den fint kunne tåle å bli lagret i 10 år+.

Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Grosses Gewächs 2018

Künstlers viner på VP

Weingut Künstler