Mektig kantarellsuppe

Denne høsten har vært et ekstremt godt soppår, spesielt hjemme hos meg har det blitt mye kantarell. Jeg fant en oppskrift som jeg har gjort noen endringer på og laget ved et par anledninger allerede, en mektig god suppe matchet med en spesielt god Juravin.

– – –

til 4 personer

3 gode never kantareller
1 stk sjalottløk
2 fedd hvitølk
1 eggeplomme
trøffelolje
3 dl vann
7 dl fløte (laktosefri)
Fungi (gluten- og laktosefritt)
salt
pepper
smør

Det viktigste av alt er at du sjekker nøye at alt du har i kurven er spiselig sopp!

Når du har gjort det kan du renske soppen fri for grus og kvist med en liten kost, men ikke skyll soppen i vann! Fres så mesteparten av soppen på en varm og tørr stekepanne til soppen er fri for vann. Legg soppen til side, finkutt sjalott og hvitløk og fres i stekepannen på medium varme i 5-7 minutter og ha så i soppen igjen. NB! Ta vare på noen sopp til å pynte suppen med til slutt.

Ha så i 2-3 dl vann, fungi og trøffelolje og kok i 15 minutter. Hell i fløten og eggeplommen og kjør suppen med en stavmikser og kok videre til passe konsistens. Sil av suppen og smak til med litt salt og pepper. Rett før servering steker du «pyntesoppen» i en panne med litt smør og har i suppen.

Mektig suppe krever en mektig vin. Denne fra Domaine Rolet er akkurat det og med passe nyanser i smakene som spiller på lag med maten. Jura ligger i en grønn dal ved foten av alpene, mellom Burgund i vest og Sveits i øst, med Arbois som en slags hovedstad. Selv om det er ostene Comté og Morbière som har gjort Jura mest kjent, følger vinene herfra tett på med sin helt spesielle stil. Ved å ikke toppe eikefatene helt opp med vin danner det seg etterhvert et lag med en sopp på overflaten som setter et spesielt preg på vinen.

Arbois Tradition har et ganske oksidativt preg som demper seg noe etter å ha blitt luftet i 1-2 dager. Servert noe kjølig, omlag 9℃, kommer pent balanserte smaker av nøtter, jordbunn, eik, et fint syrespill og en lang og god ettersmak, pent frem. Vinen er laget på 50% Chardonnay og 50% Savagnin, hvor begge har fått 4 års modning hver for seg på eik før den blendes og tappes på flaske. Den drikker pent nå men kan også lagres i 10 år til, minst.

Rolet Arbois Tradition Blanc 2015