Skalldyrsuppe med krabbe og reker

Denne diggbare suppen fant jeg baseoppskriften på hos krabbe.no, den måtte bare testes, fikk vann i munnen bare av å se på bildet. Jeg brukte tre ganger så lang tid på å lage den enn de antatt 40 minuttene som stod på siden, uansett ble resultatet en liten smaksbombe av en forrett.

– – –

til 4 personer

800 g krabbeklør
500 g reker
1,5 l vann
1 rødløk
1 gulerot
1⁄2 fennikel
3 ss tomatpurè
2 selleristenger
2 ts fersk ingefær
2 store tomater
1 dl sherry
5 dl hvitvin
3 dl kremfløte
fersk kjørvel
salt og pepper
sitron

Begynn med basen til supper. Rens rekene og ta vare på hode og skall, knus krabbeklørne og ta ut kjøttet. Grovhakk alle grønnsakene, løk etc, ha litt olivenolje i en dypbunnet stekepanne eller kasserolle og ha i løken. Fres til myk og ha i grønnsaker, rekeskall og krabbeskallet. Fres videre i noen minutter sammen med sherryen. Ha i tomatpuré og brun i nye 2 minutter. Smak på vinen og hell resten i gryten og la det redusere til det halve. Ha i vann, kok opp og la det hele trekke en times tid. Nå blir det litt jobb med å pelle ut krabbeskallet, men det har gitt masse god smak til basen, så det er verd det. Ta pannen av platen og kjør blandingen med rekeskall of resten av innholdet godt med en stavmikser. Når det er gjort siles suppen for å fjerne rekeskallet, kok opp igjen og smak til med salt, pepper og sitron. Pisk helt til slutt inn 3-4 ss smør før servering for ekstra fyldig smak på suppen.

krutonger
5 loffskiver
olivenolje
hvitløk
salt

Skjær bort skorpen fra skiven og resten i 2x2cm biter. Vend inn med hvitløk, olivenolje og salt. Bak krutongene på 160 grader i ca 12 minutter i ovnen til de er sprø og gyllen.

råmarinerte grønnsaker
2 stk gullerøtter
1/2 fennikel
olivenolje
sitron
salt

Tynnskjær gullerot og fennikkel og legg over i en ziplockpose, hell i olivenolje, salt og sitron og la ligge i 5 minutter å marinere. Legg grønnsakene over på et kjøkkenpapir. Til slutt er det bare å anrette med suppe, så grønnsaker og legge over reker og krabbekjøtt. Dryss litt kjørvel over og server med krutonger.

Det er bare å merke seg vinene til Petra Unger med det samme. De er et nytt, friskt tilskudd til sortimentet på Vinmonopolet. Både Grüner Veltlineren hennes og denne Rieslingen er små juveler som i tillegg er meget fordelaktig priset. Selv om Grüner Veltliner er en svært matvennlig vin er det hennes Ried Gaisberg Erste Lage Kremstal Reserve Riesling 2018, som løfter denne retten til et annet nivå. Den er frisk og samtidig med en rik frukt som passer den kremede suppen. Vinen gleder og omslutter suppen på en god måte, i det hele tatt er begge deler utsøkt og sammen en fin symbiose.