Høyrygg av storfe

Høyrygg er billig i innkjøp men med denne fremgangsmåten får du et supermørt og saftig stykke kjøtt. Bare gi den 4 timer i ovnen og kjøttet vil bli så mørt at det nesten faller fra hverandre. Med potet og selleri-stappen og en himmelsk god saus, og ikke minst en perfekt vin til var det et måltid jeg sent vil glemme.

–  –  –

til 4 personer

gryte
1 kg høyrygg av storfe
1 boks hakkede tomater
5 dl kjøttkraft
2 dl rødvin
1 løk
1/2 purre
3 gulrøtter
3 hvitløksfedd
2 laurbærblad
salt og pepper
1 neve frisk timian
smør/matolje

Brun høyryggen i ett stykke i litt matolje og 2 ss smør i en jerngryte, ta ut kjøttet og fres grove biter av gulrøtter, løk, purre, hvitløk godt i samme gryte. Legg høyryggen tilbake i gryten og ha laurbær, hel pepper tomater, rødvin og kjøttkraft så vesken dekker kjøttet. Ha på lokk og la stå i ovnen på 180 °C i omlag 4 timer. Kjøttet skal være så mørt at det lett kan trekkes fra hverandre.

potet/sellerimos
800 g poteter
3 dl fløte/melk
4 fedd hvitløk
2 ss creme fraiche
1 liten sellerirot
75 g revet, smaksrik ost
salt og pepper

Kok grove biter av poteter, sellerirot og hvitløk til de er møre. Mos med en rotstapper, tilsett fløte, creme fraîche, krydder og smør. Smak til med salt og pepper, samt revet ost.

saus
125 g meierismør
4 dl rødvin
1 dl sukker
2 ss finhakket timian

Sil av kraften fra gryta og kok den ned til halvparten. Karamelliser sukker i en ny kjele, tilsett rødvin, kok ned til sirupskonsistens og bland dette med den innkokte kraften. Pisk inn kaldt meierismør like før servering. Smak til med salt og pepper.

Benjamin Leroux er en spennende produsent som har drevet en liten negociant-virksomhet siden 2007 i hjertet av Beaune i Burgund, i et produksjonslokale han deler med Dominique Lafon. Kjelleren ligger like under motorvei A6 der den skjærer gjennom bakken på vei ned til Beaune. Leroux eier selv noen av vinmarkene, noen driver han for andre samtidig som han kjøper druer fra bønder som han har et tett samarbeid med i og rundt Volnay og Puligny. Vinstokkene til 1er Cru Les Haut-Jarrons tilhører en nær venn av Benjamin Leroux og markene ligger nær grensen til Beaune, hvor de mest elegante Savigny-les-Beaune-vinene kommer fra.

Et perfekt måltid trenger et perfekt vinfølge og det får du til gangs med denne Pinot Noiren fra Benjamin Leroux! Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Hauts Jarrons 2019 er en elegant, konsentrert og insmigrende vin som er kjempegod i seg selv og et fantastisk følge til denne rike retten. To parter som danser sammen i harmoni!