Crystallum Peter Max Pinot Noir 2022

2022 av Peter Max er farlig god i denne årgangen. Den drikker superfint nå men har også et langt liv foran seg til den som klarer å vente 😉

–   –   –

Peter-Allan og hans bror Andreas Finlayson startet Crystallum Wines i 2007 i Hermanus, omtrent 1 1/2 time sørvest for Cape Town. De er tredje generasjons vinmakere og overtar tradisjonen etter sin far, Peter, som er selve pioneren for Pinot Noir i området. Peter-Alan er født i Hermanus og var ferdig utdannet ved University of Stellenbosch i Cape Town i 2006 med en grad i filosofi og økonomi. Men det var vindyrking som egentlig lå i hans bane og etter studiene flyttet han tilbake til Hermanus for å starte Crystallum med broren. Mye har skjedd siden sist jeg skrev om Crystallum, de eier nå 7 hektar med egne marker og kjøper inn druer fra totalt 20 hektar og lager totalt 85 000 flasker i året på disse 27 hektarene.

Gården Crystallum har fått navnet etter de er store forekomstene av kvartskrystaller i fjellet bak fossen på eiendommen Crystal Kloof som ligger utenfor Hermanus. Den første vinen de produserte var laget på 100% Sauvignon Blanc, men fokuset nå er utelukkende på Chardonnay og Pinot Noir, og vinene oppnår en høyere og høyere stjerne lokalt og internasjonalt. Pinot Noir druene trives veldig godt i det litt kjøligere klimaet i Walker Bay, modningsperioden her er for eksempel tre uker lengre enn hva som ellers er vanlig i området. Den eneste nye vinen i sortimentet deres siden 2013 er Ferrum Chardonnay som kommer fra en 10 år gammel blokk ved Shaw’s Mountain eiendommen som de nå eier. Det vil forøvrig også komme en ny Pinot Noir fra denne marken om ikke lenge.

Peter og Max er fornavnene til dyrkerne som leverte frukten til den første årgangen av Peter Max Pinot Noir. Blenden har etterhvert endret seg men navnet består for å hedre starten på vinsatsingen.

fakta
– 65-70% av produksjonen eksporteres til 15 land, hvor Storbrittania, USA and Japan er de største
– de beste årgangene for Crystallum har vært 2008, 2012, 2013, 2015, 2017, 2021, 2022

Utsikt over Cinema markene ved Hemel en Aarde Ridge. foto @ produsenten

vinifikasjon
Peter Max Pinot Noir er en laget av frukt som hentet fra fem vinmarker, fire i Hemel og en i Aarde område av Walker Bay, hvorav to av markene er 8 år gamle og de to andre 10 år gamle. Druene plukkes mellom den første uken i februar og den første uken i mars. Druene fra de forskjellige plottene vinifiseres separat i åpne topp fermentorer med en kombinasjon av 50% hele klaser og destemmet frukt. Alle vinene gjæres naturlig, både primær og malolaktisk gjæring. Masserasjonen skjer over 3-5 uker i ståltanker, før vinen lagres i 10 måneder på barriques (15% ny eik), og til slutt flaskelagres den i 4 måneder før salg.

smaksnotater
Peter Max dufter forførende av saftige røde bær som jordbær og rips. Den har en særegen fyldig, leskende og elegant sursøt, lett bitter, smak av jordbær, aprikos, moreller og fint tanninsk bitt og friskhet i utgangen. En rund vin med et friskt kick og pent integrert eikebruk. Drikk den temperert til 14°C, da får du frem det beste i denne vinen som blant annet er perfekt til lammecarrè med jordskokkpurrè. Drikk nå eller lagre den i opptil 15 år.

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2022

Crystallum Wines