Adams Ingelheimer Weissburgunder 2020

For noen uker siden var jeg invitert til vinsmaking med Simone Adams i regi av importøren. Som alltid er det spesielt moro å oppdage, for meg ukjente vinmakere, som leverer en så strålende rekke med viner. Viner som på kort tid har funnet veien til min vinkjeller!

–  –  –

Adams familien har produsert vin helt siden 1832 i Ingelheim i Reinhessen, omlag en halv times kjøretur fra Wiesbaden. Men siden 2010 er det Simone Adams som har styrt vingården. Før hun tok over gården studerte hun vindyrking og ønologi på Geisenheim instituttet i Tyskland og i Udine i Friuli, Italia. Gjennom internships i Frankrike (Chablis, Bandol) og Italia (Sicilia, Toscana og Trentino) fikk hun mange inntrykk og ideer om sunt jordbruk, noe som førte henne mot biodynamisk vindyrking på egen gård. Hovedfokus er og blir alltid høyeste kvalitet.

På totalt 10 hektar vinmarker lager hun 10 forskjellige viner og omlag 50 000 flasker hvorav 50% er Spätburgunder (Pinot Noir) og resten fordelt mellom Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) og Chardonnay. Hun lager altså ikke Riesling viner :0 Men alle vinene hun lager har en gjennomgående rød tråd av kvalitet med hver sin egenart som vises gjennom druetype og sted.

Vinmarkene blir ikke vilkårlig delt inn i parseller, de ser heller etter den optimale matchen mellom de ulike kalksteins-konsentrasjonene og det stedet hvor samspillet mellom druesortene og jordsmonnet er best. Under konvertering til biodynamisk jordbruk, så hun også at vinene viste mer og mer av sin stedsegne karakter hvis de gjorde mindre med vinen i kjelleren.

Simone har stålkontroll på vinmakingen sin, ikke bare har hun utplassert værstasjoner, men en på hver parsell faktisk!  Via en app på telefonen kan hun monitorere vær og vind i markene og kan avgjøre akkurat når hun skal jobbe på den og den marken når forholdene er på sitt beste. Ved å implementere værstasjonene ser hun bedre dynamikken i det biodynamiske arbeidet og forstår bedre hva som skjer i hver enkelt vinmark (temperatur om natten, sammenheng med fuktighet på bakken og bladene på vinstokkene og dermed oppdage soppdannelse, blant annet).

fakta
– vinene merket med Kaliber markerer stigende kvalitet på vinene med høyere nummer
– bedre årganger er; 2018, 2019, 2020 (sistnevnte er beste årgang for Spätburgunder)
– 45 % av produksjonen går i hovedsak til Norge, Danmark, Sverige, Nederland, Østerrike, Sveits, USA og Australia
– de eldste vinrankene er 45 år gamle (Chardonnay, Spaetburgunder og Weissburgunder), mens rankene til Ingelheim Weissburgunder er fra 6 til 45 år gamle

Adams vinmarker i Ingelheim. foto © produsenten

vinifikasjon
Druematerialet er 100% Weissburgunder og jordsmonnet er leire og kalkstein. Alle druer plukkes for hånd og, ved behov, sortert ute i markene og igjen når tilbake på vingården på et lite egenprodusert sorteringsbord. Vinen presses og går direkte til gjæringsbeholdere, halvparten i ståltank og halvparten i store tradisjonelle fat (Stückfass 1200L) hvor de gjærer spontant og blir liggende på bunnfall i 1 år uten å bli flyttet eller gjort noe mer med. Dette gir vinene nok tid til å stabilisere seg og de kan jobbe uten behandlingsmidler eller stabilisatorer. Noe svovel tilsettes kun ved tapping for å beskytte dem mot oksidasjon, ellers tappes alle viner ufiltrert. Vinen lagres i 3 måneder til på flaske før salg.

smaksnotater
Ingelheim Weissburgunder 2021 er en superfin vin med et modent preg i frukten, godt balansert mot en frisk syrestruktur og en spesielt god lengde og intensitet. Konsentrerte smaker av røde modne epler, pære og cantaloupe pent balansert mot en lett og elegant friskhet.
Temperert til 10℃ drikker den fint alene men går også fint til mangosalat med kylling. Drikkes best ung og helst innen 6 år.

Adams Ingelheimer Weissburgunder 2021

Adams Wein