Taggiasche – kanskje verdens beste olivenolje

Taggiasche olivenoljeJeg har smakt mange gode olivenoljer men etter jeg fikk denne flasken til jul kommer det neppe andre, bedre, på mitt bord. Den har en fyldig og fruktig, men ikke for dominerende smak av oliven som bare varer og varer. Etter kort tid øker kraften og smaken av krydder noe uten at det blir for sterkt. Oljen er i en klasse for seg selv! Ikke så rart at Bent Stiansen har brukt denne på Statholdergaarden i 15 år.

Oljen fra Deglio Faraldi produseres av en liten, men kvalitetsmessig håndverksbedrift i den liguriske kommunen Villa Faraldi. Med mølle i eget hus, går det knapt en time fra olivene høstes til de er presset i Grossis kjeller, under den gode restauranten Torki, øverst i Valle Steria. Resultatet er en ”mosto”, en ufiltrert extra vergine olivenolje. En første tapning som ivaretar olivenfruktens originale kvaliteter.

Foruten å være god til salater mm, testet jeg den anbefalte pesto-oppskriften fra importøren, og den skuffet ikke. Pestoen fikk en spesielt god fylde og kraft jeg tidligere ikke har fått når jeg har laget den.

Pesto_Pesto Genovese
1 hel basilikumplante
25 g pinjekjerner
2 stk hvitløksfedd
50 g parmesan
1,5 dl Tagiasche olivenolje
1 ts grovt havsalt

Vask og tørk basilikumbladene. Rist pinjekjernene i en tørr panne på medium varme 2-3 min. Støt salt og hvitløk til myk masse. Fortsett med å støte inn pinjekjernene, og så basilikum, 2-3 blader av gangen med sirkulærebevegelser til du har en glatt masse (blandingen kan fryses på dette stadiet). Bland inn parmesanen, tilsett olivenoljen litt etter litt, og vend den inn i massen med en liten tresleiv.

Taggiascha.com
Parmesan.no
Olivenoljefaraldi.no

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: