Elgkarbonader

1 kg reinskåret elgkjøtt
1/2 løk
2 ts salt
1 ts hvit pepper
1/2 dl melk
2 ss potetmel
1 egg
klaret smør til steking

Kvern kjøttet sammen med finhakket løk, bland forsiktig inn salt og pepper. Tilsett melk og potetmel, litt av hver om gangen mens du forsiktig blander det hele sammen. Ha egget i til slutt for å gjøre deigen smidig og la den hvile ca en 1/2 time så smakene får satt seg.

Form deigen til ønsket størrelse og lag gjerne en karbis som en test før du går i gang med steikingen for alvor. Det klarer seg med 4 karbonader i pannen om gangen. Mens de steiker kan du gjøre klar de 4 neste. Totalt fikk jeg 16 karbonader (nok til lunch dagen etter:)

poteter
Kok opp lange og store poteter, med skallet på. Ta de ut av pannen når de er nesten gjennomkokt. Riv skallet av. Ha rapsolje og maldonsalt i en ildfast form og legg i noen hele, krøncha (flatklemte) hvitløk med skall på oppi formen, sammen med noen kvister rosmarin. Skjær potetene i påmfri størrelse og legg sammen med resten i formen og bland godt sammen. Sett i ovnen på 200°, bruk varmluft, og pass på å snu på potetene underveis så de ikke svir men blir jevnt brune.

sopp/løk-stuing

2 sjalottløk
200 g fersk sjampignon
1 ts fersk timian
2 dl fløte
salt og pepper

Rens løk og sopp og skjær i båter. Ha litt rapsolje i bunnen på en varm kjele og fres løken til den er blitt blank og myk. Ha i soppen og frese litt til og ha så i fløten og timian. La småkoke i noen minutter mens du smaker til med salt og pepper. Jeg hadde i tillegg i 1 ss med trøffelolje for litt ekstra smak.

I prosessen med å lage denne lille retten glemte jeg helt grønnsaker. Ikke bra! Men vanligvis er det standard med grønnsaker og salat.

Drikkeforslag; en kald (10-12°) og god Sumbel Porter fra Ægir.