121 b.C. Time flows Bianco 2012

121BC-1

Oransjevin har vært vanskelig for meg å like, bare ved et par anledninger har de falt i smak. Den første var Terra Harmoge 2012 fra Walter Batte, den andre er denne, 100% Vespaioloen, fra Soarda.

Vinhuset Vignaioli Contrà Soarda eies og drives av ekteparet Gloria og Mirco Gottardi. Slekten hadde i generasjoner arbeidet med mat i regionen, men i 1999 kjøpte ekteparet en 12 hektar stor eiendom utenfor Bassano del Grappa. Gården ligger litt over en times kjøretur nordvest for Venezia, eller en 2 timers kjøretur sør for skiresorten,Val di Fiemme.

Målet var fra starten å fremstille viner fra et unikt terroir preget av vulkansk jord. Eiendommen var dengang dekket av en vill buskvekst, men  etter noen år med rydding og planting av vinstokker, så første årgang dagens lys i 2006. Markene har aldri vært sprøytet med kjemikalier og ekteparet jobber nå for å få sertifisert markene etter Biodynamiske prinsipper. Produksjonen er på om lag 60 000 flasker.

Soarda cantina-.1
Soardas produksjonslokaler, foto © Contrà Soarda

vinifikasjon
121 B.C. er en naturvin som dyrkes økologisk i vulkansk og mineralsk jordsmonn 300 meter over havet i Bassano del Grappa, helt nord i Veneto. Vinen er spontanfermentert i ståltanker og med nesten tre ukers skallkontakt. Vinen tilsettes ikke sulfitt, spontanfermenteres og modnes i 6 måneder på utoastede eldre barrique, før 12 måneder på ståltank. Tappes på flaske uten filtrering, klaring og stabilisering. Kun 2000 flasker er produsert, hvorav 120 stk har funnet veien til Norge.

smaksnotater
Dufter litt av svovel og salt sjø, mens på den innledende smak er den nesten litt anonym før et fint syrlig kick slår inn, etterfulgt av lang moden frukt, aprikos, te og fersken. Fin lang og noe tørr utgang. Digger den spesielle smaken, men anbefaler å smake den til mat. Nærmere bestemt potetsuppe med kongekrabbe. Ganske enkelt en supermatch!

Suppe2

Linken til oppskriften er riktignok med torsk som ingrediens, men siden jeg hadde kongekrabberester fra dagen i forveien, ble det den som fant veien opp i suppen. Potetsuppe er noe av beste jeg liker å lage, fantastisk mektig og godt. Temperer vinen til 9-10° C.

121 b.C. Time flows Bianco 2012

Contrà Soarda