Helstekt svinefilet med appelsinsaus

400 g indrefilet av svin
salt & pepper
margarin/olje til steking

Gni filetene inn med salt og pepper, brun dem raskt på alle sider i stekepanna. Legg dem over i ildfast form. Sett steketermometer inn i den tykkeste delen. Stek på 175 °C til steketermometeret viser 70 °C da er de rosa. Det tar 15­ – 20 minutter avhengig av tykkelsen. La filetene hvile i minst 5 minutter før de skjæres i skiver.

Appelsinsaus
1 løk
3 dl av ferskpresset appelsin
1 ss sukker
1 ss balsamicoeddik
1 ss rosiner
1 ss kyllingfond
2 ss smør

Skrell løken i store biter og fres den i en kjele med litt olje. sammen med appelsinjuice, sukker og eddik. La det fosskoke i ca. ½ time til sausen får sirupskonsistens. Sil av løk, rosiner og appelsinrestene og rør inn smøret til slutt. Hold sausen varm til den skal serveres.

Bulgursalat
1 løk i båter
1 potet i små biter
1 hakket tomat
4 dl vann
2 dl bulgur
litt salt

Stek grønnsakene i en blanding av smør og olje i noen minutter før du tilsetter vann og bulgur. Smak til med salt. La det koke opp, legg på lokk og la det surre i 15-20 minutter til hveten er mør og vannet har fordampet. Bulguren skal være litt saftig, ikke helt tørr.
Bulgur er knust hvete som brukes som tilbehør til en mengde retter, gjerne i stedet for ris. Den har en mild, fin smak. Du får kjøpt bulgur i helsekost- og innvandrerbutikker.

potet-terninger

15 mandelpoteter
1 ts salt
2 hvitløksfedd
rapsolje
maldonsalt

Skrell og kok potetenene med salt og hvitløksfedd, hell av vannet og la det dampe av seg. Stapp potetene til en jevn masse og legg det på et skjærebrett og stapp det flatt til ca 2 cm høyde i en firkant. Skjær ut 2 x 2 cm terninger og fres de forsiktig i en panne med litt smør i. Ta frem en ildfast form og hell i rapsolje og la det dekke hele flaten, strø maldonsalt utover og legg potetterningene oppi. Hell litt ekstra olje og salt over og sett i ovnen sammen med indrefileten. Når Indrefileten tas ut kan du sette på en stekepanne på middels varme med litt klaret smør i og brune potet-terningene litt. På denne måten får du en krisp, salt og god overflate med en myk og god kjerne.

gulrot
Skrell 2 gullerøtter og bruk en ostehøvel til å høvle lange bånd. Vend det i ørlite, god extra virgin olivenolje, dryss over litt salt og sukker og press over litt sitronsaft til slutt.

Vinforslag: Ch. de la Roulerie Chenin Sec 2007