Sjømatrisotto

Ideen til dagens rett kom fra en oppskrift på hjemmesiden til Schug, jeg har kun lagt til en egen versjon av tilberedningen av rekene. Resultatet ble en lett tung og saftig, litt spizy rett som kan fungere like godt som forrett som hovedrett. Når du først har begynt å spise blir det vanskelig å stoppe!

til 4 personer

risotto
300 g risotto ris
1 fyllt krabbeskjell
2 fedd hvitløk
2 dl hvitvin
5 dl fiskekraft
5 dl hummerkraft
3 stk sjalottløk
4 ss solsikkeolje
100 g fersk parmesan
salt og pepper
1 sitron

Ha olje i en passe stor gryte og varm opp, ha i løk og hvitløk og la det steke lett til løken er myk og gyllen. Ha i risen og vend godt sammen. Ha i vinen, litt om gangen, og kok inn. Spe jevnt på med fiskekraft og hummerkraft mens du hele tiden vender om risen. Mot slutten har du i parmesan og krabbekjøtt, vend forsiktig. Pass på at du har godt med veske i risottoen så den ikke blir for tørr, risen skal være «al dente», ikke gjennomkokt men med litt motstand når du tygger. Det tar ca. 30 minutter å koke risottoen.

sitronsaus
3 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
sitronzest
1 ts salt

Varm opp fløten i en liten panne, den skal ikke koke. Ta pannen bort fra platen og rør inn sitronzesten og saltet. La stå på lav varme mens risottoen gjør seg ferdig. Når risottoen er klar har du i sitronsaften i fløten mens du visper hardt, til den tykner.

500 g store reker
6 fedd hvitløk
6 ss olivenolje
2 ts cayennepepper
1 neve fersk gressløk
noen klyper salt

Rens rekene, ta vare på skallet. Ha oljen i en stekepanne og legg oppi rekeskallene når oljen er varm. Når skallene blir røde tar du stekepannen av platen. Hell på litt ekstra olivenolje og la stå i ca. 30 minutter og trekke. Ta ut skallene og la oljen bli igjen. Legg på den finhakkede hvitløken og cayennepepperet og skru opp varmen. Ha i rekene når hvitløken begynner å gulne (pass på at den ikke blir svidd). Stekes i ca 3-4 minutter.

Anrett først risottoen, hell over litt av sitronsausen og ha rekene over før du krydrer med kraftsausen fra rekene. Dryss til slutt sitronzest og finkuttet gressløk over.

Schug Carneros Heritage Reserve Chardonnay 2012

Schug Carneros Heritage Reserve Chardonnay 2012 er ikke mindre enn et funn! Jeg har fulgt vingården noen år og satt pris på flere av vinene, men 2013 årgangen av Heritage utgaven er bare strålende. Til den fyldige, nærmest saftige, lett krydrede  og gode risottoretten med krabbe og reker, var det i tillegg fullklaff! Vinen har en fin tyngde, kompleksitet og friskhet som kler retten på best mulig måte.