Sitronbakt Piggvar

Piggvar-2

Jeg har laget Piggvar før, det har vært godt, men denne gangen smakte flyndren helt perfekt. Den var fast og fin i kjøttet, selv med tilbehøret kom den gode fiskesmaken frem. Morsomt også med godt selskap som gjorde det mulig å smake flere viner til maten.

til 4 personer

2,4 kg hel piggvar
tomater (røde og gule)
4 ss solsikkeolje
3 gullerøtter
3 ss smør
50 g bacon
2 sitroner
1 neve basilikum
6 stk hvitløk
6 stk sjalottløk
2 ss balsamico
olivenolje (xtra virgin)
kvernet sort pepper
salt

Å tilberede flyndren er veldig enkelt. Vask og tørk den godt med tørkepapir, og legg den til side. Finn frem en bolle og ha i tomatene som du først deler i to. Rens og skjær sjalottløken i fire, finkutt baconet, ta skallet av hvitløkene del i fire, grovkutt basilkumen, rens og grovkutt gullerøttene. Ha alt sammen i bollenn, ha over balsamico, saften av sitronene og litt revet sitronskall. Bland godt sammen.

Hell det hele jevnt over i et stort og dypt ovnsbrett, legg fisken over og lag flere snitt tvers over den helt ned til benet, på begge sider. Ha over litt god olivenolje og legg skivet sitron i snittene i fisken. Forvarm ovnen til 200° C. I og med at fisken var såpass stor lot jeg den stå i ca. 40 minutter før den var ferdig. Sjekk for sikkerhetsskyld, med en kniv, at kjøttet lett slipper tak i fiskebena.

Piggvar-hel-1

potetstappe
12 mandelpoteter
15 g rotselleri
3 fedd hvitløk
30 g smør
1/4 l kremfløte
salt og pepper

Kok mandelpotetene sammen med rotselleri, hvitløk og litt salt. Rotselleri har en sterkt smak så en liten bit rekker (den setter en ekstra spiss på smaken). Når potetene er ferdig heller du av vannet og lar kasserollen stå og dampe av seg før du har i smør og kremfløte. Stapp godt og smak til med salt og pepper. Hold varm til servering.

Server gjerne med en frisk salat til.

Busch Marienburg GG Rotenpfad 2007

Busch Riesling Marienburg G.G. Rothenpfad 2007 ble også anbefalt til forrige rett, men etter å ha smakt den og to andre viner i godt selskap, syntes jeg denne gav meg mest. Den hadde stått åpen i kjøleskapet i 2 dager og hadde fått en mer fyldig og balansert preg, kanskje ørlite dominerende i retten, men jeg digget den såpass at den ble valgt ut her. Kvinnene rundt bordet holdt en knapp på Comte Leloup de Chasseloir Muscadet de Sévre et Maine Sur Lie 2003, som var frisk og god, men litt for lett til maten etter min mening. Som aperitif var den helt konge.

Comte Leloup 2003-2

Om Rieslingen var en fin årgangsvin, var Muscadeten også en supergod årgangsvin. Jeg ble advart om flaskevariasjon så jeg kjøpte like godt 2 stykker av den, men det viste seg at begge var helt fine. Begge hadde en saftig og fin, lett fylde og modenhet som ble støttet godt opp av en behagelig syrlighet. Lett og fin vin til en god pris (180.- kr). Jeg har tidligere også smakt Domaine de l’olivier Muscadet de Sèvre & Maine Sur Lie 1996 til smørstekt flyndre. 2011 årgangen av denne kan bestilles på bestillingsutvalget (BU).

En annen måte å tilberede Piggvar på er å saltbake den.