Ovnsbakt Piggvar

Piggvar1ws

Jeg ville ha fisk til middag og gikk med åpent sinn til Fiskeriet hvor en piggvar lå og stirret på meg. Det var lenge siden jeg hadde laget smørstekt flyndre, som smakte supergodt den gangen, og bestemte meg derfor å prøve piggvaren. Jeg ble anbefalt å saltbake den, om enn på en litt annen måte enn jeg gjorde det med Ueren en tid tilbake. Resultatet ble en supersaftig og god fiskemiddag, på en to tre.

til 4 personer

1 hel piggvar (3,5 kg)
3 egg
2 ss salt
12 sølvløk
kantareller

Pisk eggehviten sammen med saltet (ta vare på eggeplommene), til en luftig fin blanding. Legg Piggvaren på et stekebrett med bakepapir og smør eggehviten over hele fisken. Skrell sølvløkene og legg de sammen med fisken i ovnen på 200 grader i 30 minutter. Enkelt og greit.

Piggvarene_ws2

saus
2,5 dl fiskekraft
2,5 dl hvitvin
1/2 fennikel
1 ss hvetemel
2 eggeplommer

Kok inn vin og kraft til det halve, sammen med grovskjært fennikel. Pisk inn hvetemelet, til sausen koker opp igjen. Rør inn eggeplommene og varm opp til den tykner. Smak til med salt og pepper.

søtpotetstappe 
1 stor søtpotet
5 mandelpoteter
2 fedd hvitløk
100 g smør
fløte
salt

Skrell og kutt potetene i to, skrell søtpoteten og kutt i mindre terninger. Kokes mør. Hell av vannet og la det dampe fra seg litt og ha i smør, fløte og salt og stapp. Kantarellene stekes først i en tørr stekepanne i noen minutter før du har i en slant klaret smør og 1 ss med soyasaus. Stekes lett videre på medium varme.

Mann 2012ws

Jeg romsterte litt rundt på Vika vinmonopol før jeg fant denne fine Rieslingen fra Albert Mann som ble smakt til Piggvaren sammen med Pietramarina Etna Bianco Superiore 2009. Pietramarinaen kranglet for mye med fisken, men Rieslingen fra Mann gikk utmerket til. Rieslingen var en frisk vin med lett fylde og veldig klar og god mineralitet. Den hadde en rund og behagelig smak av melon og sitrus som satt lenge i. Server den med en temperatur på 10 grader, så blir det bra. Vinen finner du på spesialpolet, Vika i Oslo, spør etter Albert Mann Riesling 2012 med varenummer 601701. Den koster knappe 234.- kr.