Lammeskank med bakt hvitløk og tomater

Jeg har laget lammeskank på flere måter men denne oppskriften med bakt hvitløk var særdeles velsmakende. Langtidsbaker du hele hvitløk til de nesten er sorte utenpå men myke inni blir de gode og sødmefulle, iblandet i gryten gir den en spesielt god fylde. Oppskriften fant jeg i den fine boken «Persiana» forfattet av Sabrina Ghayour

–  –  –

til 3-4 personer

3 lammeskanker
2 store løk
6 sjalottløk
1 ts kanel
2 ts gurkemeie
3 ts spisskummen
4 ss balsamicoeddik
2 bokser hakkede tomater
3-4 timiankvister
2 laurbærblader
4 store tomater
3 hele hvitløk (bakt)
4 dl oksekraft
olivenolje
havsalt/pepper

Av mangel på en «Tagine» som den originale oppskriften beskriver brukte jeg en Le Creuzet gryte. På middels-høy varme ha i godt med olivenolje. Gni lammeskankene godt med salt og pepper og stek i gryten på all sidene til de er godt brune på alle sider, ta de ut og legg de til side. Grovkutt løken, ha den i gryten og la den frese i noen minutter før du har i de tørkede krydderne, havsalt og pepper. Ha også i laurbærbladene, timian, hele sjalottløk, hermetiske og friske tomater (delt i 4) og balsamico. Rør godt og legg lammeskankene tilbake i gryten. Fyll opp med oksekraft så det dekker skankene, skru ned varmen til middels, legg lokk på gryten og la stå og putre i 2 timer. Rør i gryten av og til så den ikke svir i bunnen.

Mens det putrer kan du legge 3 store, hele, hvitløk med skallet på i ovnen og la det stå på 180℃ i ca 15 minutter eller til den blir litt svidd utenpå og god og myk inni. Når gryten har stått i 2 timer tar du bort skallet og har den bakte og godt brune hvitløken i gryten. Rør godt og la stå og putre enda en time. Jeg serverte retten med en rik søtpotetstappe til.

Å matche en vin til en rett er ikke alltid like lett. Da kan det være en god idè å ha et noen flere viner for hånden i tilfelle den utvalgte vinen ikke passer. Etter å ha testsmakt Blason d’Issan 2017 før maten ble jeg usikker på om den skulle passe så jeg åpnet et par viner til for sikkerhetsskyld. Men det skulle vise seg at det var akkurat den som når den fikk mat til, harmonerte best til smakene i retten.  Blenden av 60% Merlot og 40% Cabernet Sauvignon ga en fin fylde med leskende smaker av modne mørke bær, urter og pirrende tanniner. God mat, god drikke:)

Chateau D`Issan