Sakte Ørret

langstekt oerret-11

Sakte og sakte fru Blom, er ikke sikker på om 30 minutter i ovnen kvalifiserer til sakte stekt, men det klinger i det minste bra og så smakte fisken bedre enn noensinne også! Fordelen med å lage «sakte fisk» er at det er lettere å lage den perfekt stekte fisken, og så blir den så utrolig fint og jevnt stekt, uten å bli tørr.

til 4 personer

800 g fersk ørret
1 ts extra virgin olivenolje
små røde og gule tomater
1 neve fersk timian
4 ferske neper
12 nypoteter
1 neve dill
maldonsalt
smør

Forvarm ovnen til 130° C. Ta en stekebrett med bakepapir, hell en liten stripe med olivenolje og spre den utover i et tynt lag med en kost. Legg en kvist timian under hver filet som legges med skinnsiden ned på brettet. Pensle fisken med litt olivenolje oppå og strø litt maldonsalt over. Legg til slutt en kvist med timian over hver filet. Sett inn i ovnen og la stå i 25-35 minutter. Når fisken har en kjernetemperatur på 50° C er den klar. Eventuelt kan du sjekke om fisken er ferdig om skinnet lett kan dras av eller at fiskekjøttet deler seg uten særlig motstand hvis du pirker borti det med en kniv. Fisken kan serveres varm eller kald, den smaker like godt:)

I fiskebutikken (Laksen) hadde de også ferske neper som ble anbefalt. Det er jeg glad for, for de var et godt tillegg til retten. 4 neper ble skrelt og kuttet i terninger og kokt møre på melk. De ble servert med nykvernet pepper, maldonsalt og litt raspet parmesan.

pepperrot-rømme
1 beger seterømme
1 liten pepperot
1 sitron

Rømmeblandingen med litt raspet pepperrot setter en ekstra fin spiss til retten. Bland inn saften fra en halv sitron og litt revet sitronskall sammen med salt og pepper. Smak til underveis til du får en frisk blanding hvor du også kjenner igjen smaken av pepperroten.

Nypoteter kokes al dente med noen kvister dill. Når de er ferdige bør de stå og dampe av seg noen minutter før du tar et par ss med smør og en klype maldonsalt og rører godt sammen med potetene.

Til slutt vasker du de små, faste og søte tomatene, både røde og gule, deler de i to og legger de sammen med litt pepperrotblanding på tallerkenen.

Rall Hvite 2014

Rall White 2014 er en knallgod hvitvin som jeg har smakt ved flere anledninger nå. Det er en vin med fin fylde men samtidig slank og lekker, to egenskaper som var med å løfte totalinntrykket på retten. Vinen balanserte fint med komponentene i maten og lot smaken av fisken komme godt frem. Det var kun 33 flasker igjen av denne på bestillingslisten for to dager siden, men blir den utsolgt før du får fingrene i den kan jeg anbefale K. Wechsler Kirchspiel Riesling Feinherb 2014. Hvis du dømmer vinen etter kakestykkene på Vinmonopolets side kan det se ut som om den er alt for søt, men ikke la deg lure, sødmen er godt dempet og vinen har masser av friskhet og eleganse.

MatogVinnett ble med denne retten fremmet som ukens matblogg på Godt.no, VG+ og VG papirutgaven i går.

mer om Rall White 2014