Rall White 2014

Rall Hvite 2014_

Det er en gryende oppblomstring av unge vinmakere i Sør Afrika for tiden. De siste 10 årene har de funnet en rimelig vei inn på markedet ved å kjøpe druer fra vinbønder som før leverte druer til kooperativene. De eldre vinmakerne får da bedre betalt for druene og slipper å replante de gamle vinstokkene sine for å øke produksjonen.

Donovan Rall er en av dem som jeg synes har fått det ganske bra til på de 8 årene han har laget vin i Swartland. Han studerte egentlig psykologi, men halveis ut i studiet bestemte han seg for at det var vinmaker han ville bli. Etter å ha gjennomført ønologistudiet på Stellenbosch Universitetet kom hans første årgang i 2008.

Som mange unge vinmakere i Sør Afrika eier ikke Donovan marker selv. Han ønsker foreløbig å stå fri til å velge de beste druene fra de eldste og beste markene, inntil han får råd til egne. Foreløbig lager han kun to viner, Rall Red og Rall White. Druene til disse kjøpes inn fra 10 forskjellige vingårder, for det meste fra Swartland regionen (Paardeberg), Stellenbosch (Bottelary og Helderberg) og Piekenierskloof. Produksjonen er på 8000-10 000 flasker vin per år.

Rall1
foto © Rall Wines

Den viktigste druen i hvitvinen hans er Chenin Blanc (50%) mens resten er Verdelho (20%), Chardonnay (20%) og Viognier (10%). Druene fra de forskjellige markene får lov til å gjære og modnes helt naturlig hver for seg for å fremheve karakteren til hver enkelt, før Donovan finner riktig blend. Vinstokkene til Chenin Blanc er 45 år gammel mens de andre er fra 10 til 20 år gamle. Omtrent alt han lager, 90%, eksporteres blant annet til Norge, Sverige, England, USA, Japan og Tyskland.

Det er ikke de helt store forskjellene i årgangene han har produsert så langt, men han nevner spesielt 2009, 2011, 2013 og overraskende nok 2014 også selv om avlingen var større enn vanlig.

Rall2
Donovan Rall, foto © Rall Wines

vinifikasjon
Produksjonen skjer for hånd i små kvanta fra de beste og eldste markene. Hele drueklasen presses manuelt i en kurvpresse og vinen fermenteres i 3-9 måneder uten tilsatt gjær i små, brukte, franske eikefat, før den lagres i 10 måneder på bunnfall med litt omrøring og tappes på flaske.

smaksnotater
Denne vinen er intet mindre enn et veld av fylde og gode smaker. Fylden står sentralt, men den er samtidig slank og lekker. Det første og kanskje viktigste førsteinntrykket kommer gjennom duften fra vinen i glasset. Honningmelon, tropisk frukt, leeche, hvit pepper og en frisk salt havbris. Smakene holder et godt grep om smaksløkene mine og sier klart ifra om at jeg ute for en smaksrik vin som ikke har tenkt å gi slipp på lenge. Kremet munnfølelse, innsmigrende friskhet med en frukt som balanserer mellom det modne og det friske. Jeg gledet meg over smakene mens innholdet i flasken ble mindre og mindre.

Vinen trenger å luftes, gjerne 2 timer før konsum. Prøv den til torsk med søtpurre eller kamskjell i fløtesaus.

Rall White 2014

Rall Wines