Årets mest minneverdige måltider

Matblat-1

Mens julefreden har senket seg og mange har spist pinnekjøtt, ribbe, torsk og lignende julemat i tråd med tradisjonene, har jeg gjort et dypdykk i årets oppskrifter her på Matogvinnett. Det har vært mange gode måltider gjennom året og mange som minnes med stor glede. Det var ikke lett å kun plukke ut en håndfull retter men de som er tatt med her, har gitt noen av de beste matopplevelsene. For ikke å snakke om særdeles gode vinkombinasjoner til de enkelte rettene. Du vil garantert ikke bli skuffet hvis du gir deg i kast med en eller flere av dem nå i romjulen!

 

Kyllingsuppe

No soup for you!
Jeg får vann i munnen når jeg tenker på denne supre suppen. Nam, nam og atter nam! Jeg sender en takk til Al Yeganeh som er opphavet til oppskriften til denne digge kyllingsuppen. Al startet The Soup Kitchen International som var inspirasjonen til den ikke ukjente «The soup Nazi» i Seinfelt. Al driver i dag en kjede av suppekjøkken under navnet «The Original Soup Man«.

langstekt oerret-11

Sakte ørret!
Sakte og sakte fru Blom, er ikke sikker på om 30 minutter i ovnen kvalifiserer til sakte stekt, men det klinger i det minste bra og så smakte fisken bedre enn noensinne også! Fordelen med å lage «sakte fisk» er at det er lettere å lage den perfekt stekte fisken, og så blir den så utrolig fint og jevnt stekt, uten å bli tørr.

Salsa1

Grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas
Jeg minnes denne saftige og gode salsaen, laget på grillet papaya, mango og ananas, med glede. Her er den matchet med grillet lammelår men har også smakt fortreffelig til både hjemmelagde pølser og helgrillet lam.

Kongekrabben1

Pepperkrabbe med tagliatelle og blomkål
Det får ikke hjelpe at bildet denne gang er tatt med en Iphone 5S! Maten og vinfølget var helt konge. Det går en stund mellom hver gang jeg oppnår en såpass solid match, både på mat og vin! Ørjan Johannessens oppskrift på kongekrabben, lett komplementert med hva jeg hadde i kjøleskapet, var intet mindre enn fulltreff!

Andebryst honning-3

Andebryst i honningsennep
Lørdags morgene blir vanligvis brukt til å lete etter inspirasjon til nye middagsretter. Etter å ha rotet rundt i diverse kokebøker nå sist lørdag fant jeg en oppskrift som hadde sennep- og honningsaus med erte- og maistilbehør til. Topp, tenkte jeg, Pinot Gris ville gå bra til tilbehøret, men ville det fungere med and? Ha! Det gjorde det faktisk. Det ble et saftig, syrlig og litt sødmefullt måltid. Tilberedelsen av andebrystet er fra Finckenhagens oppskrift, mens tilbehøret er fra Eyvind Hellstrøms «Bagateller for livsnytere«.