Grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas til

Salsa-3

Denne saftige og gode salsaen har jeg med stort hell laget noen ganger. Den har smakt fortreffelig til både hjemmelagde pølser, helgrillet lam og grillet lammelår, men den går superfint til hvit fisk også.

til 4 personer

2 kg lammelår
2 hvitløksbunter
2 store ss ramsløkpuré
2 store ss salt
nykvernet pepper
rosmarin

Begynn med å marinere lammelåret dagen før du skal steke det. Stikk hull i kjøttet med en skarp tynn kniv og stikk inn halve hvitløksfedd og litt rosmarin i åpningene. Gni steken inn med ramsløk, litt olivenolje og ha godt med nykvernet pepper over til slutt. Pakk låret inn i aluminiumsfolie og legg det i kjøleskapet til dagen etter. Før du begynner å steke låret skal det ligge noen timer i romtemperatur.

Jeg fulgte Stiansens råd med å steke lammelåret på indirekte varme på utegrillen. Først 1,5 time, før jeg tok det ut et kvarters tid og lot det hvile før jeg tok det inn igjen, helte litt hvitvin over steken og lot det stå ca 30 minutter til. Kjernetemperaturen var på 65° C når jeg tok det ut. Steken skal hvile en halv time før den benes ut og skjæres opp.

Bent Stiansen har en fin video som viser hvordan å tilberede og grille lammelår (klikk her).

salsa
1 ananas
1 mango
1 papaya
1 lime
1 chili
koriander
salt

Del papayaen i to, skrap ut kjernen og del papayaen i to igjen. Skjær mangoen i store biter (fjern stenen) og del annanasen i fire. Legg alt på grillen og la de få fin farge. Snu jevnlig. Frukten skal grilles godt, til den begynner å  mykne. Ta frukten bort fra varmen og la den kjølne litt. Skjær bort de brente delene og kutt fruktkjøttet i passe små biter. Legg alt i en bolle. Bland inn finhakket chili og koriander. Smak til med frisk limesaft og salt.

papaya-1

saus
1 flaske rødvin
1 ss olje
1 liten løk
6 hvitløksbåter
1 boks hermetiske tomater
1 dl eplecidereddik
1 dl vann
3 cl espresso
6 ss brunt sukker
2 ss malt chilipepper
2 ss tomatpuré
2 ss worcestershire-saus
1 ss dijonsennep
2 ts grovmalt pepper
1 ss salt

Ha olje og finhakked løk, og hvitløk i en panne. Simre til til løken blir blank og myk. Ha i eplecidereddiken og la koke inn litt. Ha i resten av ingrediensene og la småkoke i ca. 2 timer, til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.

Block7Pinot 2013-1

Full match til denne retten ble Kutch Block 7 Sonoma Coast Pinot Noir 2013. Med sin flotte, leskende og lett fyldige frukt og smaker av modne moreller og røde plommer, lette eike og røksmak, passet den helt fint til det grillede lammet, grillede salsaen og den kraftige og syrlige sausen. Merete Bøe i DN har gitt denne vinen 90P, ikke et poeng for lite:)