Sjokoladekake med hasselnøtter

Krydret sjokoladekake

En mektig sjokoladekake med en noe uvanlig kryddersammensetning. Oppskriften er hentet fra Sverre Sætres bok, Sverres Sjokolade.

150 og 100 g sjokolade (70% kakao)
150 g hasselnøtter
200 g sukker
250 g smør
7 egg
120 g hvetemel
10 g malt kanel
10 g malt ingefær
3 g malt anis
15 g kakaopulver

Kle en form med bakepapir og forvarm stekeovnen til 180°. Ha hasselnøttene (med skall) på en bakeplate og stek de i ovnen til de er gyldne. Det tar ca 5 minutter. Avkjøles før de grovhakkes og has i en bolle.

KrydderkakeGrovhakk 150 g mørk sjokolade og ha det i en bolle.

Finhakk 100 g mørk sjokolade og smelt den i vannbad.

Sikt hvetemel, krydder og kakao og bland det sammen med den grovhakkede sjokoladen og hasselnøttene.

Ha det romtempererte smøret og sukkeret i en kjøkkenmaskin og pisk det til det blir hvitt og luftig. Da kan du ta i eggene og piske videre til det er blandet godt inn. Ha i den smeltede sjokoladen og bland godt. Vend det hele forsiktig inn i hasselnøttblandingen med en slikkepott, men ikke bland for lenge, da blir massen bare seig. Til slutt helles alt opp i langpannen og settes midt i ovnen på 180° C i 30 minutter. Avkjøles i formen. Når den er kald snur du den opp ned på en rist.

KrydderkakeblandingI mellomtiden kan du lage mørk og hvit glassur. (Den hvite glasuren er til pynt).

mørk glassur
200 g mørk sjokolade (50% kakao)
1,2 dl kremfløte
50 g sukker

Finhakk sjokoladen og smelt den i et vannbad. Kok opp sukker og fløte mens du rører forsiktig. Når sjokoladen er smeltet vendes fløteblandingen inn med en slikkepott. Ha sjokoladen over kaken.

hvit glassurVin Santo 1995
100 g hvit sjokolade
0,6 dl kremfløte
25 g sukker

Bruk samme fremgangsmåte som over.

Til denne søte og kraftige nøttekaken passet det ypperlig med den søte men samtidige friske godbiten av en dessertvin fra Toscana, Monsanto Vinsanto 1995. Denne vinen lagres i 12 år (!) på små fat. Når vinen er klar for å tappes på flaske er det bare 1/3 igjen i fatene. Ikke så vanskelig å skjønne at dette er edle dråper!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: