Kyllingsuppe


Kyllingen ble fantastisk mør og fint kokt på denne måten og sammen med kraften ble dette en suppe som det er lett å anbefale. Det ble ikke verre med den gode vinen til, heller tvert imot. Bon appetit!

–  –  –

til 4 personer

1,7 kg hel kylling
1 løk
1 sitron
2 gullerøtter
1 stor purreløk
2 liter vann (ca)
2 stilker stangselleri
1 bunt bladpersille, timian og laurbærblader

Finkutt og fres sjalottløkene i litt olje før du har hele kyllingen opp i en jerngryte sammen med tynnskjærte sitronskall, gullerøtter og selleri. Fyll på med vann til det dekker kyllingen. Legg bladpersille, timian og laurbærblader sammen i en bunt og surr det godt sammen med hyssing og legg oppi gryten medkyllingen. Kok opp på medium varme og la småkoke under lokk i 1,5 timer. Du kan sjekke om kyllingen er ferdig hvis du stikker den med en gaffel i den tykkeste delen av låret og det kommer klar kjøttsaft ut. Hvis kjøttet slipper benet med en gang er det også et bra tegn på at kyllingen er ferdig.

Da er det på tide å ta den ut av gryten og legger den på benken for å kjølne seg noe. Plukk også ut appelsinskallet og krydderkvasten. Skrell, rens og skjær purreløken i passe skiver og legg oppi kraften, la den trekke stadig på medium varme i en 10 minutters tid til den er mør. I mellomtiden drar du av skinnet, beiner ut kyllingen og skjærer kjøttet i passe biter.

3 ss kyllingkraft-pulver
2 eggeplommer
4 ss kremfløte
salt & pepper
finrevet sitronskall
2 ss persille

Ha kyllingpulveret, eggeplommene og kremfløten i en bolle og visp sammen. Visp også inn et par spiseskjeer av kraften fra gryten, hell det hele i gryten og rør godt sammen. Ha i kyllingkjøttet og la det småkoke igjen under stadig omrøring til suppen tykner litt. Ta gryten av platen og rør inn revet sitronskall og persille, smak til med salt og pepper og server mens den ennå er god og varm. Gjerne med nybakt brød til.

Den lette fedmen og syren i denne godsaken fra Benjamin Leroux (Saint Romain Sous le Château 2013) laget på 100% Chardonnay passet svært godt til denne lett fyldige suppen med en anelse av sitron i.  Eventuelt ville jeg ikke stusset på å også prøve OMA Riesling 2014, med sin nydelige modne smaker og samtidig fine friskhet. Smashing vin som drikker pent uten mat men kommer også til sin rett her 😉