Pepperkrabbe med tagliatelle og blomkål

Kongekrabben1

Det får ikke hjelpe at bildet denne gang er tatt med en Iphone 5S! Maten og vinfølget var helt konge. Det går en stund mellom hver gang jeg oppnår en såpass solid match, både på mat og vin! Ørjan Johannessens oppskrift på kongekrabben, lett komplementert med hva jeg hadde i kjøleskapet, var intet mindre enn fulltreff!

til 4 personer

8 kongekrabbebein
1 dl sukker
1 dl hvitvinseddik
1 ss nøytral olje
1 ss smør
1 rød chili
50 g ingefær
3 hvitløksfedd
½ dl ketjap manis
½ potte koriander
2 ss ristet, knust svart pepper
1 sitron
1 bunt vårløk

Del krabbebena i grove, like store biter med skallet på. Kok opp sukker og eddik. Tilsett grove biter av chili, ingefær, hvitløk. Kjør koriander og ketjap manis i en blender. Tilsett chili, ingefær og hvitløk og kjør til en jevn saus. Tilsett ristet og knust pepper. Ha nøytral olje og smør i en stor gryte, fres krabben på høy varme, og rør forsiktig rundt. Tilsett sausen når krabben har fått god varme, og glaser krabben i denne. La sausen redusere til den fester seg godt på krabbens skall.

Legg krabben over i en stor skål og strø over finkuttet vårløk, revet sitronskall og koriander før servering. Skrap, pirk eller sug ut kjøttet.

blomkål
1/2 blomkålhode
3 dl kremfløte
2 ss smør
1 ss hvit trøffelolje
salt og pepper

Del blomkålen i to og skyll den ene delen i kaldt vann. Del den videre i små rosetter og legg i en kjele med kremfløte, smør og trøffelolje. Kok opp og la trekke til blomkålen er al dente. Smak til med salt og pepper.

fersk pasta
600 g durumhvete (Semolato)
2 ss olivenolje
1 ts salt
6 egg

Ha durumhveten i en bolle, grav en fordypning i midten av melet og ha i ett egg om gangen. Visp inn det første egget, salt og olje, med en gaffel. Når det er blandet godt inn er det bare å fortsette med ett og ett egg til alle er brukt. Bruk hendene til å kna deigen godt til en jevn og rund klump. Bruk gjerne litt mel på benken og hendene så deigen ikke sitter fast. Ha et stykke plastfolie rundt deigen til slutt og legg den i kjøleskapet en times tid.

Ta ut deigen igjen og kjevle passe, avlange, stykker av den før du valser de gjennom en pastamaskin. Først gjennom på det bredeste og tykkeste, før du kjører den en gang til et hakk tynnere før du kjører den gjennom tagliatelle deleren.

Kok opp 3 liter vann med ca 2 ss salt i. Det tar omtrent 10 minutter å koke pastaen. Når den er al dente helles det varme vannet av og pastaen skylles raskt i kaldt vann. Ha litt over olivenolje etter ønske og server straks.

Müllen Riesling Kabinett 2013_

Denne elegante Rieslingen fra Martin Müllen var bare 100% treff. Martin Müllen Riesling Kabinett 2013. Temperert til 9° C, kom den florlette sødmen til sin rett til både sausen fra blomkålen og den litt sterke smaken fra pepperkrabben. Vinen fant jeg på spesialpolet på Vika i Oslo, men har du ikke et spesialpol i nærheten kan du forsøke denne fine rieslingen, Weing. Staffelter Hof Paradies Riesling Feinherb 2013. Ikke dum den heller.