Ytrefilet av hjort

Ytrefilet hjort
til 4 personer

800 g ytrefilet, hjort
10 stk hele pepper,
sort
10 stk hele pepper,
rød
5 stk hele einebær
2 ss sitron-olje
1 kvist frisk timian
salt

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca 1 1/2 time før det skal stekes. Støt pepper og einebær i en morter og bland inn finkuttet timian, salt og olje. Bland det hele godt sammen før du gnir det godt inn i kjøttet. Forvarm en stekepanne med litt olje i på høy varme. Ha i 2 ss smør sammen med fileten og stek den raskt på alle kanter. Legg til side og la hvile i 15 minutter.

Legg fileten i en ildfast form og sett i ovnen på 100° C i ca 1 1/2 time til kjøttet har fått en kjernetemperatur på 58° C.

Skrell 10 poteter og kok de til de er nesten gjennomstekt. Hell av vannet og la de dampe fra seg. Når potetene har kjølnet litt skjæres de i lengderetningen i 2 cm tykke staver. Stek de videre i samme panne som fileten ble stekt i, ha i 2 ss smør, 3-4 sss viltkraft, salt og pepper. Stek godt på alle sider.

viltsaus
5 dl viltkraft
2 dl sukker
1 dl rødvinseddik
2 dl rødvin
1 kvist frisk timian
4 hele pepperkorn, sort
2 ss smør
1 løk

Fordel sukkeret over hele stekepannen på medium varme. Når sukkeret begynner å smelte har du i rødvinseddiken. La det koke litt inn før du har rødvinen i sammen med finkuttet løk. La koke inn til det halve. Langhe Rosso 2009Ha i viltkraften, en kvist timian og pepperkornene. La sausen fortsette å koke, uten lokk, til den tykner. Sil kraften over i en liten kjele som holdes varm. Rør inn 2 ss smør like før servering.

Brokkoli og gullerøtter dampes i 3 minutter i en panne med 1 dl vann og 2 ss smør og en klype salt, rett før servering.

Vajra Langhe Rosso 2009 er en knallvin som alltid holder høy kvalitet. Til 129.- kr er den et røverkjøp. Den kan drikkes alene eller til det aller meste av rødt kjøtt, til denne ytrefileten var den også en flott følgesvenn. En god vin til et godt måltid.