Iskake med multer

Iskake-1

Jeg fikk servert denne friske og mektige iskaken til Jul hos min søster, Janne, for et par å siden. Kaken ga mersmak og har blitt laget flere ganger i mitt eget kjøkken. Etter etter en tur i Marka på sensommeren i år, fant min kone og jeg masse modne multer som ble frosset ned og tatt frem igjen i tide for gjentakelse av en super dessert.

nøttebunn
250 g mandler
200 g melis
5 stk eggehviter

Varm stekeovnen til 160 °C. Dekk bunnen av en springform (24-26 cm) med bakepapir. Mal nøttene på kvern eller finhakk dem i matprosessor. Stivpisk eggehvitene og vend inn melis og nøtter eller mandler. Fordel røren i kakeformen og stek kakebunnen på nederste rille i ca. 40 minutter. Avkjøl den i formen.

iskrem
5 stk eggeplommer
3 dl kremfløte
5 pl gelatin
150 g sukker
100 g multer

La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5-6 minutter. Hell av vannet og løs opp én og én plate i 1/2 dl kokende varmt vann. Rør til all gelatinen er oppløst. Pisk eggeplommer og sukker til ekstra tykk eggedosis. Rør inn pisket kremfløte og multer i eggedosisen. Ha i smeltet gelatin i en tynn stråle, mens du blander forsiktig men godt med en slikkepott. Hell kremen over avkjølt kakebunn og la formen stå i kjøleskap til kremen er stiv. Sett kaken i fryseren.

gelélokk
5 dl multer
1 pk gelépulver med appelsinsmak
2,5 dl vann

Ta kaken ut av fryseren ca. 1 time før servering. Kok opp vann i en kjele. Tilsett gelépulver og rør til det er oppløst. Avkjøl og hell geléen over kaken. Fordel hele multebær over gelèen, og sett kaken i kjøleskap til gelélokket stivner.

Luis Pato Rose 2010

Under et produsentmøte med blant andre Luis Pato sammen med Baga Friends i Porto, ble denne Rosèvinen en av få viner som ble med meg hjem.

Luis Pato AM Vinho Rosé 2010. Noe så uvant som en søt Rosèvin (121 g/l!) er ikke akkurat hverdagskost. Men denne morsomme, lett bitre og friske vinen (37,5 cl), har klare smaker av røde bær, moreller og nesten modne kirsebær. Det er helt klart en noe sær dessertvin, men samtidig klarer jeg ikke å la vær å like den. Den trenger absolutt matfølge, som denne multeisen, hvor frukten i vinen på en merkelig måte klarer å balansere ut multene. Sødmen i vinen overgår sødmen og fylden i kaken som den bør, samtidig som tilstedeværelsen av syren i vinen balanserer ut syrligheten i geleen og multene. Server vinen temperert til 8-9° C og den møter temperaturen til iskaken også.

Les denne fine artikkelen om Luis Pato, skrevet av Tom Daniel Nicolaisen.