Årets mest minneverdige viner


Det har vært mange gleder på vinfronten i året som gikk. Av de som fant veien til hjemmesiden min var det tydeligvis en overvekt av den hvite sorten! Det forklarer også den store andelen av hvite viner i vinskapet mitt for øyeblikket! Ikke for det, det har vært mange store rødvins-øyeblikk også, men de har havnet for det meste på instagram.

–  –  –

Van Volxem 1900 Brut

Først ut er denne flotte bruten fra Van Volxem som til alt overmål er lagret i opptil fem år(!) på bunnfall. Jeg smakte den for første gang på gården i februar med vinmakeren Roman Niewodniczanskien som innlevende forklarte, på inn og utpust, om vinene sine. Hans 1900 Brut ble for meg en åpenbaring av en musserende vin. Den har en rik munnfølelse med friske, kremete, intense, krydrede, superlange smaker og små pirrende bobler. Den er i skrivende stund utsolgt, men skulle du ønske en stor vinopplevelse er det bare å følge med når neste årgang kommer!

OMA Vintage Brut 1996

Ole Martin Alfsen (OMA) har fra før laget en rekke flotte viner, både hans RosatoRiesling, Barbera, Lange Nebbiolo og Barolo er verd å få med seg. Hans vintage Brut 1996, som ble lansert med hele 2500 flasker ble revet bort på 45 minutter på lanseringsdagen! Ikke så rart egentlig, for det var en superdeilig vin med en enorm fin konsentrasjon og fylde, god friskhet og meget lang og rike smaker som varte en liten evighet. Et spesielt godt kjøp til 550.- kr for en vintage Champagne! Alle som ikke fikk bestilt et eksemplar kan glede seg over at det kommer nye 2500 flaskene som har ligget 20 år på bunnfall og ennå ikke er degorgert. Akkurat når vites ikke, men forhåpentligvis i løpet av 2018.

Weinbach Réserve Particulière Pinot Gris 2014

Jeg ble skikkelig glad da denne ble presentert som nyhet på Vinmonopolet i januar i år. Jeg digger gode Pinot Gris (og Gewurztraminer), spesielt fra gode produsenter som Weinbach. Det er 3 år siden jeg besøkte gården i Alsace, men det var et møte som jeg ikke glemmer så lett. Domaine Weinbach har dyrket økologisk siden midten av 80-tallet, det siste tiåret biodynamisk. Generelt praktiserer de lav avkastning, gjennom kraftig beskjæring om vinteren. All innhøsting skjer manuelt, og all vin de lager kommer utelukkende fra egne vinmarker.

Greywacke Wild Sauvignon 2014

Greywacke fra New Zealand har kommet inn som et friskt pust med en hel rekke gode viner på Vinmonopolet. Hverken denne strålende Sauvignon Blanck vinen eller deres Pinot Noir …. forsåvidt alle deres viner, bør stå usmakt! Wild Sauvignon hører til blant de beste i kategorien, den er simpelthen strålende. Den drikker supergodt nå, men vil bare bli bedre med noen år på langs.

Beeslaar Pinoitage 2015

Den eneste hanen i denne flokken, men for et hyggelig bekjenskap! En absolutt delikate Pinotage med mørke, saftige smaker av bjørnebær, treverk og kaffe før en pent integrert syrligheten blander seg inn og gir vinen et behagelig og kjølig preg. Beeslaar føyer seg bare inn rekken av nye, flotte vinmakere (..og viner) fra Sør-Afrika. Andre vinmakere å være oppmerksomme på i åmrådet er; Donovan Rall, John Seccombe, Duncan Savage, Chris Alheit og Jocelyn Hogan Wilson , Marelise Hennie, Peter-Allan og Andreas Finlayson og Eden Sadie, for å nevne noen.

Sør-afrikanske viner i medvind.