Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015

Peter Max 2015-1

Crystallum lager svært gode viner, av de 3 som har funnet veien til det norske markedet er det spesielt Peter Max Pinot Noir 2015 som vinner min gane. Det er glede i hver dråpe og en vin jeg er glad for å ha blitt oppmerksom på. Kun 260 flasker tilgjengelig.

Peter-Allan og hans bror Andreas Finlayson startet Crystallum Wines i 2007 i Hermanus, omtrent 1 1/2 time sørvest for Cape Town. De er tredje generasjons vinmakere og overtar tradisjonen etter sin far, Peter, som er selve pioneren for Pinot Noir i området. Peter-Alan er født i Hermanus og var ferdig utdannet ved University of Stellenbosch i Cape Town i 2006 med en grad i filosofi og økonomi. Men det var vindyrking som egentlig lå i hans bane og etter studiene flyttet han tilbake til Hermanus for å starte Crystallum med broren.

Gården, Crystallum, har fått navnet etter de er store forekomstene av kvartskrystaller i fjellet bak fossen på eiendommen Crystal Kloof som ligger utenfor Hermanus. Den første vinen de produserte var laget på 100% Sauvignon Blanc, men fokuset nå er utelukkende på Chardonnay og Pinot Noir, og vinene oppnår en høyere og høyere stjerne lokalt og internationalt.

Overberg mark
Overberg marker, foto © Crystallum Wines

Guttene eier ikke sine egne vinmarker, men har langsiktige kontrakter med 9 forskjellige dyrkere i området. De jobber med de samme vingårder hvert år og behandler den som sine egne. Totalt sett kommer druene fra vinmarker på rundt 9 hektar hvor de produserer 45 000 flasker i året. De er også i ferd med å sluttføre et kjøp på en 1,2 hektar vinmark beplantet med Pinot Noir.

Pinot Noir druene trives veldig godt i det litt kjøligere klimaet i Walker Bay, modningsperioden her er for eksempel tre uker lengre enn hva som ellers er vanlig i området. De beste årgangene for Crystallum har vært 2008, 2012, 2013 og 2015. Den eneste dårlige årgangen var i 2010 hvor varmen de siste 2 ukene fram til innhøstningen gjorde at druene ble overmodne og manglet friskhet.

fakta
– vinstokkene er fra 8 til 30 år gamle
– årlig produksjon av Peter Max Pinot Noir er på 3300 flasker
– 65-70% av produksjonen eksporteres til 15 land, hvor Storbrittania, USA and Japan er de største

DW_Crystallum_0016
foto © Crystallum Wines

vinifikasjon
Peter Max Pinot Noir er en laget av frukt som hentet fra fire vingårder, tre i Hemel og en i Aarde område av Walker Bay, hvorav to av markene er 8 år gamle og de to andre 10 år gamle. Druene plukkes mellom den første uken i februar og den første uken i mars.

Druene fra de forskjellige plottene vinifiseres separat i åpne topp fermentorer med en kombinasjon av hele klaser og destemmet frukt. Andelen av hele klaser er 30-50% avhengig av vinmarken. Alle vinene gjæres naturlig, både primær og malolaktisk gjæring. Masserasjonen skjer over 3-5 uker i ståltanker, før vinen lagres i 10 måneder på barriques (15% ny eik), og til slutt flaskelagres den i 4 måneder før salg.

Sorting table 1
foto © Crystallum Wines

smaksnotater
Peter Max dufter forførende av saftige røde bær som jordbær og rips. Den har en særegen fyldig og elegant sursøt, lett bitter, smak av jordbær, aprikos, moreller, rips og med integrerte tanninert. En frisk sak som gleder med sin fruktige tyngde og friske syrlighet. Jeg bent ut digger den.

Spesielt med en temperatur mellom 12-13° C får jeg frem det beste i denne vinen som blant annet er perfekt til ytrefilet av svin med risotto eller lammecarrè med jordskokkpurrè.

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015

Crystallum Wines