Thorne and Daughters Rocking Horse Cape White 2014

Thornes Daughter Rocking Horse 2014

Det er en bølge av nye, flotte, viner fra Sør Afrika som finner veien til Norge for tiden. Mange unge og flinke vinmakere derfra har de siste 10 årene sakte men sikkert begynt å lage viner som ikke står tilbake for det beste som produseres. John Seccombe er en av de.

I Sør Afrika har Landbruksdepartementet gjort det juridisk umulig å eie små landbruksenheter for å hindre fragmentering av landbruksarealer. Vil du eie en liten vinmark må du først kjøpe en 40 hektar gård. Resultatet blir da at mange av de unge produsentene må kjøpe druer og leie produksjonslokaler fra venner. Det gode med dette er at det har presset frem en livlig pionerånd blant de unge vinmakere, og mange jobber veldig hardt for muligheten til å bygge opp egen produksjon og for også å ivareta de gamle vinmarkene som finnes.

Mange av disse pionerene samarbeider ofte sammen for å fremme vinene sine og har ofte samme importør. John Seccombe har for eksempel hjulpet Julien Schaal, både i Frankrike og på hans Sør Afrikanske gård med produksjonen. En venn av John, Peter-Allan Finlayson er gift med Nico Heyns hvis familie eier Gabrielskloof hvor både John, Marelise fra Momento og Julien Schaal vinifiserer vinene sine. Peter-Allan hjelper også til med Crystallum og Gabrielskloof sine viner. John sier at når de arbeidet sammen kan de sikre at bøndene kan selge druene sine til en god pris. I noen tilfeller har de frivillig doblet eller tredoblet prisene for druene.

John Seccombe, foto © Tasha Seccombe

John startet familiebedriften»Thorne & Daughters» i 2012, som holder til ved Bot River en times kjøretur øst for Cape Town. Han eier heller ikke egne vinmarker men kjøper druer fra 9 forskjellige vinprodusenter i området. Familienavnet er egentlig «Thorne Seccombes», men siden det var vanskelig å uttale og han og hans kone har to døtre (6 og 4 år gamle) døpte de om navnet på gården til «Thorne & Daughters»

Første årgangen hans kom i 2013, da var produksjonen på 4 000 flasker som i dag har vokst til 22 000 flasker i året. Han studerte så vinproduksjon i England hvor han også var med å starte en virksomhet som planter og forvalter Englands musserende viner. Han har også reist ganske mye for å lære om vinmaking. Han har laget vin i USA hos Carneros-Cuvaison, i Frankrike, Languedoc, har det blitt 3 årganger, 3 årganger også i Alsace, i England ble det 3 årganger hos Ridgeview, i Sør-Afrika har det blitt 9 årganger hos Newton-Johnson, og det har også blitt noen i Australia hos Torbreck Barossa Valley.

td_harvest2014-61A
foto © Tasha Seccombe

Rocking Horse er laget på Chenin Blanc (37%), Roussanne (28%), Sémillon 22%, Chardonnay 13%. Semillon, Chenin Blanc, og Chardonnay druene kommer fra marker som er 30 + år gamle, mens Roussanne druene er omtrent 12 år gamle. Roussanne er en sjelden drue for Sør Afrika og er en spennende drue John ønsker å utvikle vin fremover. Spesielt interessant vil det bli å se hva han får til med en 107 år gammel Semillon vinmark i Franschhoek han nå jobber med. John er tydelig på at 2015 årgangen hans overgår 2014, så det er bare å glede seg til den også kommer på markedet. 2015 er generelt sett et godt år for Sør Afrikansk vin.

Johns kone, Tasha, som jobber som til daglig jobber som profesjonell fotograf, hjelper også til med markedsføring, og blanding og tapping av vinene på gården. 60% av vinene til Thorn and Daughters eksporteres blant annet til USA, Storbrittania, Sverige, Norge, Tyskland, Spania, Frankrike, Kina og Japan.

td_harvest2015-27A
John og Tashas døtre i vinmarkene, foto © Tasha Seccombe

vinifikasjon
Hele drueklaser presses i en kurv uten kjemiske tilsetninger. Mosten overføres fra 228 liters til 600 liters gamle eikefat hvor den gjærer ved hjelp av naturlig gjæring og naturlig malolaktisk gjæring. Vinen lagres i 9 måneder på bunnfall med omstikking (helle vin fra et fat til et annet for å fjerne bunnfallet). Vinen tappes på flaske i januar men slippes normalt ikke før i juni året etter. Det er også en del Semillon med skinnkontakt i 2014 årgangen noe som gir vinen litt ekstra tekstur og friskhet.

I 2015 årgangen har de begynt bruke Clair Blanche (35 år gamle stokker) for å få den samme teksturen. Johns langtidsplaner er å i fremtiden utforske mer på lagring av vinene sine på Foudres og betongtanker.

td_harvest2015-8
John leier produksjonsplass hos dine venner hos Gabrielskloof, foto © Tasha Seccombe

smaksnotater
Rocking Horse er simpelthen bare en deilig vin som det ikke går an å ikke like! Første munnfull avdekker superleskende, myke og aromatiske smaker av fersken, ananas og modne sydhavsfrukter. Eikebruken er nennsom og pent integrert, i det hele tatt er det en godt balansert vin med lang, frisk og god ettersmak. Vinen tåler fint minst 5-10 år i kjelleren, og drikk den gjerne temperert til 10-12° C.

Det er ikke noe problem å drikke denne uten mat til, det blir en fin opplevelse, men den passer også perfekt til ceviche eller torsk med søtpotetpurè.

Thorne and Daughters Rocking Horse Cape White 2014

Thorne and Daughters