Sadie Skurfberg 2013

Skurfberg 2013_

Sør Afrika har vært litt upløyet mark for meg, men da jeg nylig kom over vinene fra Sadie var det umulig å ikke komme med en soleklar anbefaling på de. Spesielt Skurfberg 2013 falt i smak, men også Sadie `T Voetpad 2013 var suveren.

Eden Sadie, eier av Sadie Family Wines er en av Sør Afrikas mest kjente vinmakere som tilhører den unge, entusiastiske generasjonen sørafrikanere som siden oppløsningen av Aphartheid har vært med å bygge opp landets vinindustri i Sør Afrika. Han har allerede rukket å bli kåret til «Årets Vinmaker» av den Sør Afrikanske guiden Platters. Hele to ganger faktisk.

Gården ble grunnlagt i 1999 og den første vinen så dagens lys i 2000. I dag produserer de 48 000 flasker vin i året hvorav Skurfberg utgjør 5 000 flasker. Gården er på 24 hektar fordelt på 53 forskjellige parseller, med druer som Syrah, Mouvedre, Chenin Blanc, Viognier, Carignan, Cinsault, Marsanne og Chardonnay. Vinifikasjonen og vinmarksarbeidet er dels ekstremt kvalitetsfokusert og dels preget av så lite mekanisk og menneskelig påvirkning som mulig, kun ment til å fremme terroiret i vinmarken. Vinrankene her er fra 3 til 130 år gamle, hvor kult er ikke det? Vinrankene til Skurfberg er 88 år gamle! Mye historie. Jeg kjenner reiselysten sørover melde seg.

Sadie pics
Sadies vinkjeller og markene Aprilskloof mot Riebeek Valley.
foto © The Sadie Family Wines

Gården finner du i Malmesbury, ca. 50 minutters kjøretur nord for Cape Town i Sør Afrika. Som navnet tilsier er dette en familiedrevet vingård, med Eben i førersetet. Hans søster, Delana, har ansvar for kjelleren, og hans bror, Niko, er ansvarlig for logistikk. I tillegg har de en revisor, en administrator og en salgsassistent.

Det var et morsomt, men passende svar fra Delana Sadia på spørsmålet mitt om drikkevinduet til Skurfberg, «Det kommer an på hvor sliten du liker vinen.» Et bra svar egentlig. Vinbønder i Italia og Tyskland liker ofte vinene sine, om det er Barolo eller Riesling, veldig unge mens vinnytere her hjemme eller i andre land liker mer modne viner. Det hele koker ned til hvilke personlige preferanser man har, ikke hva som er «riktig».

fields_
Sadies Fields
foto © The Sadie Family Wines

vinifikasjon
Alle Sadies hvite viner (Skerpioen, Skurfberg, Voetpad, Kokerboom og Mev. Kirsten) er produsert på nøyaktig samme måte. Hele druebunten plasseres i en kurv og presses. Saften fermenteres i 3-9 måneder i Foudre fat, før den blir liggende i nye 12 måneder på de samme fatene før den tappes, ufiltrert, direkte på flaske.

smaksnotater
Under min første smaking av vinen hadde importøren latt vinen stå åpen fra dagen før, uten at den hadde tapt seg. Tvertimot! Selv luftet jeg den kun i et par timer, begge deler funket. Ikke hadde jeg klart å la den stå til dagen etter heller når jeg først var gang!

Konsentrerte og balanserte smaker av tørt høy, mandler og grønne oliven, oljet, myk og kraftige undertoner, fin friskhet i vine som varer en liten evighet. Insmigrende og lag på lag av smaker som det er vanskelig å bli lei av. Fatbruken kjennes, men den er nennsom. Jeg satte umåtelig stor pris på denne vinen, selv så ung den er, men legger du den bort i et vinskap eller godt temperert kjeller i en 8 års vil den utvikle seg positivt. Vinen kom best til sin rett temperet til 9° C.

Det var eventyrlig godt å drikke vinen uten matfølge, kun å konsentrere seg om vinen. Matfølge? Prøv kyllingpai eller lammestek i erter. Vågalt, men godt!

Wines of South Africa

Sadie Skurfberg 2013

The Sadie Family Wines

alle Sadies viner på Vinmonopolet