Kyllingpai

Kyllingpai

Da anledningen bød seg til å teste oppskriften til denne retten sist helg, fikk jeg og eldstesønnen, Emil, oss en overraskende god og morsom rett til middag. Den er nesten for pizza å regne, men den kunne like godt ha fungert som forrett eller dessert også. Uansett var det en superdigg rett med mange spennende smaker, som gikk ned på høykant! Takk til Katharina Korinek for oppskriften:)

kakebunn
200g usaltet smør
300g hvetemel
100g melis
1 egg
1 lime

Elt romtemperert smør, mel, melis, egg og raspet limeskall sammen i en bolle til en jevn blanding. Pakk deigen inn i folie og legg den i kjøleskap i 30min. Ta ut deigen og kjevle den jevn utover på en stekeplate (som en pizzdeig). Sett den midt i ovnen på 180° C i ca 10 minutter. Ta den ut og la den kjøle seg litt.

kyllingpizzaterte-S

fyll
450 g lårfilet av kylling
3 ss olivenolje
1/2 lime
2 ts tom yum paste
30 g ruccola
30 g feldsalat
dijon sennep
200 g chevre
2 røde plommer
1 pære
100 g kantareller
serrano skinke
maldonsalt

Skjær opp kyllingen i mindre biter og bland godt sammen med olivenolje, saften av limen og tom yum paste. Stek på høy varme i 3 minutter. Sett til siden. Bruk en slikkepott til å stryke dijon sennep i et tynt lag over deigen. Del chevren i biter, skjær plommene og pæren i fine skiver, forvell kantarellene, riv serrano skinken i mindre biter og fordel alt pent over deigen. Sett den i ovnen på 200° C i ca 15 minutter. Ta den ut og fordel ruccola og feldsalat over paien, og gjerne litt ekstra chevre. Til slutt blander du dressingen og har den over. Servèr straks.

dressing
1 sitron
2 ss honning
10 røde pepperkorn
1 dl olivenolje
1 ts dijon sennep

Rasp først det gule skallet av sitronen i en bolle, del sitronen i to og skvis ut sitronsaften, ha honning, kvernet rød pepper, olivenolje og litt dijon-sennep i og bland godt.

Hugel Gewurztraminer 2008

Hugel Gewurztraminer Jubilée 2008 var intet mindre enn helt nydelig til maten. Vinen har en fløyelsmyk balanse og frukt med fin friskhet. Både Grüner Veltliner, Pinot Gris og Gewurztraminer synes jeg er undervuderte matviner og burde vært bruk oftere. Derfor er det spesielt morsomt når kombinasjonen blir så bra som her.

Grüner Veltliner kan ofte få frem kvalitetene i druen som ung, mens Pinot Gris og Gewurztraminer som oftest får bedre frem kvalitetene i vinene når de har blitt lagret noen år. Sødmen er velkjent i Gewurztraminer, men siden den blir høstet tidlig får den også frem friskheten som her gir vinen en meget rafinert eleganse og balanse. Jeg kunne fint ha drukket denne alene uten mat, men sammen med den fyldige kakebunnen og den friske salaten ble mat og vinopplevelsen også noe som kommer til å bli husket lenge.

Alsace Hugel