Lammestek i erter

Lammestek i erter_13

Jeg liker å prøve nye matsammensetninger, og når det gir et så godt resultat som her, er det moro. Det saftige lammekjøttet, den fyldige smørsausen og et friskt spark fra salsa verden, gav absolutt gjenklang i smaksløkene rundt bordet! Ikke tok det noe tid å tilberede maten heller, 1 time er godt innafor når en skal ha en rask og god middag. Med vinforslaget til ble det hele en superdigg mat- og vinopplevelse.

til 4 personer

800 g lammestek
olivenolje
salt og pepper

Tørk, pepre og salte kjøttet godt. Forvarm ovnen på 230° C, legg lammesteken i en ildfast form og sett i ovnen en 15 minutters tid. Skru så ned varmen til 200° C og la steken stå til kjernetemperaturen er på 70° C (ca. 40 min.). Ta ut steken og pakk den inn i folie, la hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp.

braiserte erter
200 g bacon
3 stk store banan sjalottløk
4 dl kyllingkraft
600 g frosne erter
1/2 ss sukker
25 g smør

Varm opp en stekepanne, ha finkuttet bacon i og la det brune seg litt. Ha i finkuttet sjalottløk og litt kyllingkraft. La steke mens du rører forsiktig rundt. Ha lokk på pannen og la stå på lav varme i ca. 7 minutter. Ha i resten av kraften og la koke inn til det halve, ha i ertene og sukkeret og la det simre i 3-4 minutter uten lokk. Før servering rører du inn smøret til det er smeltet. Salte og pepre etter behov.

salsa verde
4 hvitløksbåter
20 g fersk mynte
10 g fersk persille
1 ts Dijon sennep
1/2 sitron (juice)
1 cl extra virgin olivenolje

Finkutt hvitløk, mynte og persille. Ha det hele i en bolle og bland inn sennep, sitron og olivenolje. Enkelt og greit! Men vent med denne operasjonen til rett før du skal servere retten, ellers kan mynten bli svart og noe bitter.

Olek Dolcetto 2013_1

Olek Bondonio Dolcetto d´Alba 2013. Vanligvis gir Dolcetto en slank og syrlig vin, men Olek Bondonio har her laget en litt utypisk Dolcetto med mer frukt og fylde samtidig som syrligheten er der. Vinen er fra 60 år gamle vinranker, med naturlig gjær, ingen klaring og ufiltrert, med andre ord en helt naturlig vin. Ved siden av å være en supergod vin for seg selv, var den det perfekte vinfølge til denne retten. Den hadde mer enn nok fylde til å omfavne lammekjøttet og syrlighet var nok til å hamstre opp med salsa verden. En komplett nydelig opplevelse. Serveres denne med en temperatur på 14-15° C fremheves frukten noe bedre enn om den serveres noe varmere (16-17º C).

PS! Olek selv og hans viner kan oppleves på Aperitifsmaking på Gamle Logen 24. november.

Aperitif.no