Weinbach Réserve Particulière Pinot Gris 2014

Jeg ble skikkelig glad da denne ble presentert som nyhet på Vinmonopolet i januar i år. Jeg digger gode Pinot Gris (og Gewurztraminer), spesielt fra gode produsenter som Weinbach. Det er 3 år siden jeg besøkte gården i Alsace, men det var et møte som jeg ikke glemmer så lett.

–  –  –

Domaine Weinbach holder til mellom Kientsheim og Kaysersberg midt i hjertet av den beste delen av Alsace, et kvarters kjøretur fra Colmar. Gården har i lang tid vært drevet av Colette Faller og hennes to døtre Catherine og Laurence. Men tragisk nok døde både mor Colette og søster Laurence for tre år siden, og i dag er det Catherine Faller som bringer familiens flotte vingård videre.

Røttene til selve domainet går tilbake til munkeordenen Kapusinerne som i 1612 etablerte det som i dag kalles Clos des Capucins. Denne eiendommen ble konfiskert under den franske revolusjon, men ble kjøpt av brødrene Faller i 1898. I dag utgjør den monopoleide vinmarken på 5 ha kjernen i Domaine Weinbachs eiendom, og her, nesten inne i selve Kaysersberg, holder fremdeles Madame Faller til. I tillegg eier de 25 ha vinmarker (altså 30 ha totalt), det meste rundt eller nær Kaysersberg). Viktigst er deres andel av Grand Cru Schlossberg (den første vinmarken i Alsace som fikk Grand Cru-status), der de er både største eier og har de beste delene. I tillegg eier de betydelige andeler av Grand Cru-markene Furstentum, Mambourg og Marckrain samt den viktige lieu dit Altenbourg.

Domaine Weinbach har dyrket økologisk siden midten av 80-tallet, det siste tiåret biodynamisk. Generelt praktiserer de lav avkastning, gjennom kraftig beskjæring om vinteren. All innhøsting skjer manuelt, og all vin de lager kommer utelukkende fra egne vinmarker.

fakta
– Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 35 år og 32 år for Riesling.
– 60% av produksjonen eksporteres hovedsakelig til USA, Japan, Canada, Skandinavia, England, Russland og Kina.
– De 10 siste årgangene i Alsace har vært veldig bra, spesielt 2005, 2008, 2010, 2011, 2013 og 2014. 2015 årgangen viser også svært lovende resultater så langt.

Domaine Weinbach, foto © Jørn G. Broll

vinifikasjon
Druen er 100% Pinot Gris. Vinstokkene beskjæres hardt for å få lavt utbytte men mer konsentrerte druer. De håndplukkes ved optimal modenhet med noe Botrytis å forsterke den aromatiske uttrykket. Druene kommer fra den eldste vinmarken Clos des Capucins, hvor jordsmonnet består av sand og småstein av granitt. Hele drueklasen presses sakte i en pneumatisk presse. De bruker de kun naturlig gjær og vinen gjærer i temperaturkontrollerte og store, velbrukte eikeliggere (60 hl og større) i minst 4 måneder på bunnfall.

smaksnotater
Silkeaktige smaker av pære og fersken, balansert og behagelig sødme men også med en overraskende fin syrlighet og friskhet som kler vinen svært godt. Lang og fin ettersmak. Etter å ha luftet vinen et par timer og temperert den til 9-10º C, kom den best til sin rett. Selv om denne drikker bra nå vet jeg fra tidligere smaksopplevelser av Pinot Gris at når den har fått noen ekstra år på baken, gjerne 5+, vil jeg få enda større glede av den. Gleder meg til å smake denne igjen om 5-6 år!

Det er en spesielt flott og allsidige matvin som du med hell kan prøve til thaisuppe eller grillet salma laks med pepperrotkrem.

Weinbach Réserve Particulière Pinot Gris 2014

Domaine Weinbach

artikler om Weinbach