Beeslaar Pinotage 2015

Etter nylig å ha møtt et knippe flinke sør-afrikanske vinmakere  som Donovan Rall, John Seccombe, Duncan Savage, Chris Alheit og Jocelyn Hogan Wilson på Territoriet i Oslo nylig er det moro å finne nok en strålende produsent som Beeslaar.

–  –  –

Beeslaar Wines  holder til i Stellenbosch, 1 times kjøretur rett øst for Cape Town i Sør-Afrika. Vinmakeren Abri Beeslaar ville egentlig studere medisin, men da han ikke kom inn på medisinskolen begynte han i stedet å studerer landbruk. I løpet av den tiden skjønte han at det var en karriere innen vinmaking som skulle bli hans bane. Hans første jobb som vinmaker var i 1998 hos Swartland Winery, hvor han var i 5 år før han startet som vinmaker hos Kanonkop i februar 2002. Siden Abri fremdeles er vinmaker for alle Kanonkop sine viner er det begrenset hva han får tid til av egne, så langt lager han bare denne ene vinen, men den er til gjengjeld supergod. I Sør-Afrika kalles Abrie bare for Mr. Pinotage!

Abri startet Beeslaar Wines i 2011 og 2012 var den første årgangen. I dag produserer han 8000 flasker, hvorav omlag 700 flasker finner veien til Norge. Fra 2017 årgangen er produksjonen på 10 000 flasker, som kommer fra 2,5 hektar med vinmarker. 2015 er en av de beste årgangene i Sør-Afrika de siste to tiårene. Kombinasjonen av en varm august, kjølig september og oktober, og noe regn i november, resulterte i en klassisk flott balansert Pinotage.

fakta
– Abrie er kåret til «Winemaker of the World» både i 2008 og 2015. Han er den eneste som har fått denne utmerkelsen 2 ganger
– 40% av vinene eksporteres i all hovedsak til USA, Storbrittania og Norge
– gode årganger er 2012 og 2015, samt at det ryktes om en strålende 2016 årgang

Vinmaker Abri Beeslaar, foto © BeeslaarWines

vinifikasjon
Druene til denne vinen er 100% Pinotage som kommer fra 20 år gamle «bushvines» som står i skiferholdig jordsmonn på 200 meter over havet. Druene ble plukket en uke tidligere enn normalt og brakt til kjelleren for destemming, sortering og gjæring i åpne toppfermentorer av betong. Drueskinnet som danner et lokk på toppen av mosten pumpes ned hver 2. time 24 timer i døgnet frem til de har nok farge og struktur. Etter 4 dager med skinnkontakt overføres vinen til fat for malolaktisk gjæring på 50% 2. gangs brukte og 50% nye,  92% franske og 8% amerikanske eikefat hvor den modnes videre i 18 måneder.

smaksnotater
På duft og i det første smaksinntrykket er det delikate, mørke, saftige smaker av bjørnebær, treverk og kaffe før en pent integrert syrligheten blander seg inn og gir vinen et behagelig og kjølig preg. Et lett tanninsk bitt og en tørr utgang gir vinen dybde og en lovnad om et langt liv, om den bare fikk ligge i fred, noe som kan være vanskelig. Den er ganske god, jeg koser meg med den. Og snart er glasset tomt!

Drikker fantastisk flott nå men kan fint lagres i 20 år fremover. Temperer til 16º C og drikk alene eller til lammecarrè med jordskokkpurrè eller bibringe med rotfrukt og polenta.

Beeslaar Pinotage 2015

Beeslaar Wines