OMA Vintage Brut 1996

Denne får i disse dager mye omtale, og det med rette, for det er en superdeilig vintage (1996) Champagne du får til en hyggelig pris (550.- kr). OMA har fra før laget noen av de bedre vinene jeg har smakt, både Riesling, Barbera, Lange Nebbiolo og Barolo. Nå har han altså gjort det igjen med Champagne!

–  –  –
Det hele startet under et møte mellom Ole Martin Alfsen og importøren Hege Pedersen-Frøjd i Chaeos Wine and Spirits hvor de drodlet rundt mulige nye prosjekter for OMA porteføljen og Ole Martin sa at det hadde vært kjempespennende å gjøre noe i Champagne. Siden Heidsieck er i porteføljen til importøren var det nærliggende å spørre dem om muligheten for et samarbeid. Hege forteller at de langtifra trodde Charles Heidsieck skulle være interessert, men at det ikke kunne skade å spørre. Hun satte sammen en detaljert presentasjon av produktene som OMA allerede hadde lansert, at han er: kokk, foreleser, journalist, vinprodusent, forfatter, vinkelner, WSET Diploma Graduate etc. samt det faktum at han er en fantastisk dyktig og hyggelig fyr.

Vareprøver av OMA sine viner ble sendt ned og smakt av ledergruppen til Heidsieck før OMA og Hege ble invitert ned for å smake seg igjennom de forskjellige kuveene deres. Det virket som OMA traff bra smakingen og at kjemien dem imellom stemte for mulighetene for faktisk å komme til en enighet virket ikke lenger som en umulighet. Vel hjemme i Norge igjen ble det sendt en ny flaskeprøve til OMA som han vanskelig kunne skjønne var samme vinen de hadde kommet frem til. Tilbakemeldingen ble gitt og det viste seg å være nok en test. Nesen, ganen og mannen, OMA, ble godkjent. Og i dag er resultatet her, 2500 flasker av edleste sort som vi kan glede oss stort over.

Ole Martin Alfsen, foto © Chaeos Wine & Spirit

Egentlig er det totale antall flasker som finnes av denne årgangen 5000 flasker, 2500 er tilgjengelig fra i dag, de resterende 2500 flaskene som har ligget 20 år på bunnfall og ennå ikke er degorgert, vil komme på et senere tidspunkt. Før den neste forsendelsen vil OMA få muligheten til å kunne justere noe på under degorgeringen. 1996 årgangen ble laget av den daværende kjellermester Daniel Thibault og er en blend av 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir degorgert i 2014 med 10 g/l dosage. Så vidt man vet er det ingen andre enn OMA som har fått satt navnet sitt på en av Charles Heidsieck sine cuvéer.

OMA Vintage Brut 1996 er en spesielt flott Champagne med modne, kremete og lett fyldige smaker av aprikos, honning og modne epler. Den har en enormt fint konsentrasjon og fylde med god friskhet og meget lang utgang. Det er lenge siden jeg har smakt noe som har en så fin rikdom i smakene og som varer så lenge. Et spesielt godt kjøp for en vintage Champagne!

 

OMA Vintage Brut 1996

Charles Heidsieck