Vinpakke del 1

vinpakke-del1

Når jeg spiser et bedre måltid ute på restaurant velger jeg som regel vinpakke for å teste vinvalgene andre har satt sammen, noen ganger oppdager jeg nye supre sammensetninger mens andre ganger erfarer jeg hvilken jeg ikke skal bruke sammen:) Det er ikke lett å finne den ene vinen som gir den ultimate opplevelsen sammen med mat, men når det treffer er det noe en sjeldent glemmer.

Jeg kokkelerer ofte for venner i større og mindre sammenhenger og bruker mye tid i forkant av middagene på å velge ut viner som skal passe best mulig til maten. Men det er ikke lett å orientere seg i jungelen av viner på Vinmonopolet, enda vanskeligere kan det være å finne riktig matfølge til de. Så med jevne mellomrom fremover vil jeg presentere 4 gode viner og matkombinasjoner som kan glede gjestene fra de kommer til de går.

 –  –  –

1. Fleury Fleur de l`Europe Brut Nature (450.-)
Med denne champagnen får du en superfin start på kvelden, den har det lille ekstra som vil imponere gjestene, god fylde og friskhet og med ekstra fine perlende bobler. Mens gjestene mingler med et glass av denne og noe fingermat, kan du gjøre klar forretten og åpne Soave Classicoen. Servèr temperert til 9° C.

skrei-ertepurre
Skrei med ertepurè

2. Gini Soave Classico 2015 (160.-)
En rimelig og knusktørr vin fra Verona i vindistriktet Veneto i Italia som er laget på 90% Garganega og 10% Chardonnay druer. Det er en leskende og lett allrounder med friske smaker av eple og sitrus som du kan servere til skrei med ertepurè eller bakt torskeplomme på ruccola. Servèr temperert til 10-12º C.

3. Rall Cinsault 2015 (299.-)
Hovedatraksjonen i et måltid er hovedretten og vinfølget. Her bør du legge litt mer i valget av vin og her har jeg hentet frem den elegante Cinsaulten til Donovan Rall. Med sin kjøttfulle, men samtidig svale, lette og elegante, balanserte smaker av syrlige kirsebær og blåbær, går den superfint til stekt skulder av lam eller ovnstekt svinenakke. I det store og det hele er dette en velbalansert vin med gode smaker som det er lett å like. Drikk den temperert til 14º C.

Ramos Pinto-m2
Ramos Pintos, Douro

4. Ramos Pinto 10 Y.O. Tawny Quinta Ervamoria (335.-)
Etter å ha besøkt den vakre vingården til Ramos Pintos i fjor var et ikke noen tvil om at de kunne sine viner. Spesielt godt var deres 10, 20 og 30 år gamle Tawnys, henholdsvis lagret 10, 20 og 30 år på fat. Selv om de har vært lagret såpass lenge på fat opplever jeg ikke fatbruken generende. Tvert imot balanserer den ganske bra mot syrligheten tatt i betraktning at den inneholder 105 g sukker pr liter og 20% alkohol! Det er en ordentlig mørk og deilig søtsak som trenger en søt dessert. Noen gjengangere på dessertfronten her i huset er espresso brulé og sjokoladefondant, med et lite glass Tawny til blir det en supersøt avslutning på måltidet. Orker du ikke dessert fungerer Tawnyen også fint alene som kontemplasjon. Servér med en temperatur på 18º C.

Totalt vil denne vinpakken koste deg 1244.- kr, eller 207.- kr per hode hvis dere er 6 personer. En overkommelig pris for et knippe gode viner.

serveringstips
Sett gjerne champagnen i en vinkjøler til den skal serveres og åpne flasken like før den skal i glasset. Hvis du ikke har et vinskap med 2 soner (10º C for hvitvin og 14° C for de røde), kan du sette vinene i kjøleskapet. Der bør de helst stå i 1-2 timer før servering. Hvitvinen tar du ut 10 minutter før servering mens rødvinen kan du ta ut 30 minutter før. Riktig serveringstemperatur er viktig for å få den beste smaksopplevelsen og generelt vil jeg anbefale å servere hvitvin til 10-12° C og rødvin til 16-18° C. Les mer om serveringstemperaturer her.