Rall Cinsault 2015

cinsault-2015-1

Da jeg kom over et eksemplar av Rall sin Cincault her om dagen var jeg ikke i tvil, den måtte smakes. Siden jeg møtte Donovan på en smaking i fjor har jeg vært en stor fan av hans viner, Cinsault er ikke noe unntak.

Donovan Rall er en av de som jeg synes har fått det ganske bra til på de 8 årene han har laget vin i Swartland. Han studerte egentlig psykologi, men halveis ut i studiet bestemte han seg for at det var vinmaker han ville bli. Etter å ha gjennomført ønologistudiet på Stellenbosch Universitetet kom hans første årgang i 2008.

Donovan eier fremdeles ikke marker selv, men sier han har en mark i Swartland i kikkerten som kanskje kan bli hans til neste år. I mellomtiden er han glad for å kunne velge de beste druene fra de beste vinmarkene. Fra å kun lage to viner i 2014, Rall Red og Rall White, lager han nå også Grenache Blanc og Chinsault, alle er å finne på Vinmonopolet. Druene kjøpes inn fra 10 forskjellige vingårder, for det meste fra Swartland regionen (Paardeberg), Stellenbosch (Bottelary og Helderberg) og Piekenierskloof. Cinsault kommer fra gamle bush vinranker fra Darling appelasjonen, like utenfor Malmesbury mot kysten bare et par kilometer fra grensen til Swartland. Totalt produserer han omtrent 10 000 flasker i året.

donovan
Donovan Rall, foto @ Rall Wines

vinifikasjon
Druene kommer fra selekterte vinmarker i både Swartland og Stellenbosch, der ønsket om riktig jordsmonn og alder på vinstokker har betydd mer enn å produsere vin fra en bestemt region. Med hovedsaklig granitt for de hvite vinene og skifer for de røde, har Donovan et godt grunnlag for å lage klare og presise viner.

Druene til Cinsaulten håndplukkes og gjæres naturlig som hele drueklaser uten å bli presset. Mosten fermenteres så i lukket gjæringstank i 1 uke før druene forsiktig fottråkkes og får 6 måneders lagring på brukte hvitvinsfat fra 2002. Fra 2016 årgangen vil vinen bli lagret i sementegg. Donovan tilsetter så lite svovel som mulig ved flasketapping. Kun 800 flasker er produsert av denne.

smaksnotater
Fra glasset slår det imot meg en sval eim av modne røde plommer, blyantspiss og stål. På smak har den en fin tyngde i frukten, noe kjøttfull, men samtidig sval, lett og elegant med balanserte smaker av syrlige kirsebær og blåbær. Tanninene er integrerte og syren er moderat. I det store og det hele en velbalansert vin med gode smaker som det er lett å like.

Drikk den temperert til 14º C og da gjerne til stekt skulder av lam eller ovnstekt svinenakke.

Rall Cinsault 2015

Rall Wines

tidligere artikler om Rall