Ovnstekt svinenakke

Svinenakketallerk1

Svinenakke kan brukes til mer enn bare pulled pork. Her har den fått 2 timer i ovnen med hvitvin og urter. Resultatet ble et utsøkt måltid om jeg må si det sjøl. Kjøttet ble mørt som bare det og sausen overraskende fyldig og frisk på en gang. Sammen med resten av tilbehøret og vinen ble det i sannhet en uforglemmelig middag.

til 4 personer

1,5 kg svinenakke
1 håndfull rosmarin
1 kvast salvie
8 hvitløksfedd
1 ss smør
3 dl tørr hvitvin
3 ss olivenolje
salt og pepper

350 g rød, hele, syltet paprika
6 stk sjalottløk

Romtemperer kjøttet i en time eller to. Grovhakk rosmarin, salvie, hvitløk og bland sammen med salt og pepper. Ha på så mye pepper som du tør! Gni kjøttet inn med krydderblandingen og legg det i en ildfast form med vin, olivenolje og smør. Sett den inn midt i ovnen og la den bake i 2 timer på 200° C. Snu kjøttet ofte (hvert 10-15 minutt). En halvtime før kjøttet er ferdig kan du renske sjalottløkene og legge de og paprikaen sammen med kjøttet. Til slutt tar du kjøttet ut og lar det hvile en 15-20 minutter før du skjærer det opp.

Sausen er ganske enkelt kraften fra kjøttet og vinen fra stekingen silt av i en panne tilsatt 2 dl rødvin og kokt inn med 2 ss maisenna mel.

Svinenakke

potetstappe
12 mandelpoteter
1 pastinakk
80 g smør
2 dl fløte
2 dl lettmelk
salt og pepper

Skrell potetene, del de i grove terninger og kok opp til de er møre og gode i en gryte med 2 klyper salt i vannet. Hell av vannet og la det dampe av seg. Ha i smør, salt, pepper, melk, fløte og stapp det hele godt sammen. Ikke vær redd for å bruke pastinakk til stappen, du vil få en god smaksopplevelse med den i.

Vietti Castiglione 2010

Jeg spanderte på meg noe ekstra fint til denne retten, Vietti Barolo Castiglione 2010. Dette er en god Barolo som er ikke av billigste sorten, men Vietti er en spesielt god produsent og denne Baroloen står ikke tilbake fra de beste. Mange produsenter i Italia foretrekker å drikke Baroloen sin når den er ung og frisk, men selv setter jeg mer pris på de etter at de har fått minimum 5-6 år på baken så de får «slipt kantene» litt. Castiglione er fremdeles en ganske ung og frisk vin, men til den sødmefulle men også ganske friske/syrlige sausen gikk den helt utmerket. Dybden i vinen er ikke helt ferdigutviklet, men den kjennes og til det milde kjøttet var det en god match. En rimeligere løsning, og ikke helt ueffent den heller, er Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2010, som har et lignende smaksbilde som Castiglionen.

Vietti

Scarzello

om Scarzello Superiore 2010

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: