To flotte Barberaer som kan lagres

Scarzello-Hilberg1

Barbera er ikke en utpreget lagringsvin, vanligvis bør de drikkes unge og helst innen 4-5 år, men noen produsenter lager altså viner som kan lagres lengre. Spesielt lagringsdyktige er Superiore viner, som får sin betegnelsen Superiore fordi den må lagres på fat i minimum 12 måneder under produksjonen.

Det er mye god vin der ute og vanskelig å orientere seg blant de beste, men her får du 2 virkelig flotte viner i fanget. Det er unge viner som kan drikkes nå (etter fra 2-5 timers lufting), men jeg anbefaler å legge de i kjelleren/vinskapet i 4-10 år før du tar de frem igjen. Det er ikke de billigste vinene, men gudbedre så gode de er, og bedre med tiden blir de!

2009 årgangen var preget av mye varmt og tørt vær med druer som modnet raskt. Resultatet ble generelt sett fyldige viner med høy kvalitet og høyt alkoholinnhold. Spesielt fylden er gjenkjennbar Scarzello sin Barbera som her er omtalt. 2010 årgangen i Piemonte fikk en dårlig start, med kun 2 uker med varmt vær, mot normalt 8 uker, og med mye regn. Noe som resulterte i lite avkasting men med høy kvaliteten på druene. Hilberg har utnyttet dette til det fulle i deres Superiore.   info om Barbera

Hilberg Barbera D`Alba Superiore 2010

Hillberg Barbera Superiore 2010-ws

Denne Barbera D`Alba Superioren er en nykommer på Vinmonopolet, og kommer fra er en liten produsent, Hilberg Pasquero, som holder til i Priocca (Cuneo), nord for Alba by i Piemonte. Her produserer de ca 18 000 flasker vin i året, på 5,5 hektar vinmarker. All produksjon skjer etter 100% økologiske prinsipper.

Hilbergs Superiore er den som tåler/trenger lengst lagring av disse to. Den drikkes best 6-7 år etter den ble tappet på flaske (ca. 2016), men viser sitt største potensial etter 10 år (ca. 2020). Barbera druene liker seg generelt i varmere årganger som 2007 og 2009, og selv om 2009 har noe mer struktur og fylde er denne 2010 årgangen intet mindre enn strålende. Elegant frukt og lengde.

Hilbergs Barbera D`Alba superiore 2010 har fått 21 dager skalmasserasjon i åpne ståltanker, før den ble lagret i 22 måneder på 225 liters, nye, franske eikefat. Den flaskelagres i 1 år før salg. Her er det ingen tilsetning av svovel!

Vinen dufter av tobakk, sursøte kirsebær, menthol, mandel og noe fat. Selv etter å ha vært luftet i 2 timer fremstår den som ung og lukket, men med underliggende mørke og flotte frukter som bare venter på å våkne til live. Så er du tålmodig vil denne åpne seg, som den begynte å gjøre i glasset etter 4 timer, til en intens god, balansert og frisk vin av de sjeldne. Etterhver kom det frem smaker av mørke kirsebærbær, granbar og lær. Jeg lot restene av denne stå kjølig med korken i  til neste dag og kunne glede meg over en enda mer intens frukt med dypere og mer balansert frukt. Dette er definitivt en vin for fremtiden, så jeg legger resten av mine flasker lengst ned i vinskapet!

Drikk gjerne denne vinen til et realt stykke indrefilet, eller drikk den foran peisen en dag, i ro og mak.

Hilberg Pasquero

Hilberg-Pasquero Barbera D´Alba Superiore 2010

tidligere omtalt: Hilberg-Pasquero Nebbiolo D’Alba 2008

Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2009

Barbera Superiore 2009-ws

Ikke rart at 2009 årgangen av Scarzellos Barbera Superiore ble valgt til årets Barbera av Decanter, den er bare helt nydelig! Ikke la muligheten til å smake denne klokkeklare, balanserte og fruktige bareberaen gå fra deg! Selv har jeg lastet opp 1 kasse i kjelleren min og må være påpasselig å ikke drikke opp alle med en gang! Vinmakeren, Federico, sier selv at 2009 var er fantastisk årgang for Barbera d’Alba Superiore, en vin med stor eleganse og struktur. Denne kan drikkes nå med minimum 4 timers lufting, men kan ha godt av å lagres i 5-7 år for å oppnå en mer kompleksitet og balanse.

Scarzello holder hus midt i Barolo by hvor han kultiverer 5 hektar vinmarker like utenfor byen. Av de 5 er 2 hektar beplantet med Barbera og 3 hektar med Nebbiolo, total produksjon er 24 000 flasker vin i året. Barbera d’Alba Superiore 2009 er produsert med Barberadruer fra vinmarkene Sarmassa og Pajagallo.

Som vanlig har druene får separat vinifikasjon på 25 dager. Deretter får de 1 mnd hver i ståltanker før de overføres til 25 HL eikefat og så til 500 liters fat i 12 måneder. Det er først nå vinene blir blandet sammen før de får nye 6 måneders lagring på eikefat. Før vinen ble tappet, i juni 2011, fikk den 2 måneder på ståltanker, og til slutt ble den flaskelagret i 18 måneder.

2009 årgangen av denne har noe mer fylde og fatpreg på nese og smak, men uten at det sjenerer. I tillegg er det masser av innestengte mørke kirsebær og moreller som kommer tydeligere frem etter noen timers lufting. Den har bra med smaker av nøtter, noe sort pepper og er omslynget av frisk syrlighet, fint integrerte tanniner og en lang ettersmak.

Denne kan med fordel drikkes til lofotlam, grillet indrefilet av svin eller auberginboller.

Azienda Scarzello

Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2009

tidligere omtalte viner:
Scarzello Barolo Vigna Merenda 2006
Scarzello Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2008
Scarzello Barolo Vigna Merenda 2005
Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2007