Ærfugl

til 2 personer

2 stk ærfuglbryst
1 ts spisskummin
2 ss godt smør
salt og pepper

Salte og pepre kjøttet før det freses på middels varme i smør og spisskummin i en stekepanne. Gi det 1 min på hver side. Ta kjøttet av pannen og la det hvile mens ovnen varmes opp til 200°. Sett kjøttet i ovnen og la det stå til kjøttet har en kjernetemperatur på 64°. La kjøttet hvile 10-15 minutter før du deler det opp.

Til saus kan du gjøre det enkelt ved å røre inn 1-2 dl fløte i stekepannen etter å ha stekt fuglen, ha i litt salt og pepper. Hold varm.

«Når du skal steke ærfugl må du passe på at kjøttet ikke blir for varmt. Fuglekjøttet blir veldig fort tørt, men denne typen kjøtt egner seg godt til etappesteking. Svi kjøttet på alle sider i en varm stekepanne. Stikk et steketermometer inn i det minste stykket. Sett kjøttet inn i komfyren som holder fra 200-250 grader. Vent til termometeret viser 64 grader. Ta ærfuglstykkene ut av ovnen og la hvile noen minutter. Du kan også sette større stykker inn i ovnen igjen, hvis du tror de trenger litt lenger tid. Blir Temperaturen over 75 grader blir kjøttet veldig tørt.» – Nrk.no

søtpotetstappe
1 stor søtpotet
5 amandinepoteter
50 g smør
fløte
lettmelk
salt

Rens og kutt potetene i to, skrell søtpoteten og kutt i passe store terninger. Kokes til kjernen fremdeles er hard. Hell av vannet og la det dampe fra seg litt og ha i smør, fløte, litt lettmelk og salt og stapp i vei.

pastinakkmos
1 hel pastinakk
2 dl melk
salt

Skrell og kutt pastinakken i terninger, kok opp i melk, la det kjølne litt. Hell melken over i en skål, ha pastinakken i en blender, hell 1/3 av melken og litt salt i og kjør til det blir en jevn mos.

Servere gjerne med asparges og gullerøtter som dampkokes i 4-5 minutter med salt og smør i vannet.

Til pynt kan du skjære av lange remser av pastinakk med en potetskreller eller osteskjærer og frittere de forsiktig i olje. Du får da en smakfull «chips».

Anbefalt drikke;  Orzada Malbec 2008, og Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2005